Stäng
april 3, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Undersköterskor är en av de yrkesgrupper med låg pension. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

En stark ekonomi betyder inget för pensionärer

Tanken på att någon gång få gå i pension kan vara det enda som håller modet uppe under det slitiga arbetslivet. Men din pappa som jobbar närmare tolv timmar i taxin eller din mamma som arbetat hela livet som sjuksköterska kan få det ännu tuffare när de slutar arbeta. Det gäller för övrigt dig också, framför allt om du är kvinna och arbetar inom ett låglöneyrke.

Det finns nämligen kvinnor och män som arbetat ett helt liv, bara för att ha högst två tusenlappar kvar i plånboken när hyran blivit betald. Och så finns det de som har det betydligt sämre. Antalet hemlösa pensionärer är i dag minst 1850 personer. De förvisas till nattöppna caféer, härbärgen och soppkök, något vi kan följa i SVT:s nya minidokumentär.

Och även om de flesta pensionärerna i Sverige i alla fall har ett boende, så har vi ett pensionssystem som sviker framför allt kvinnor i arbetaryrken. Medan vi fortfarande har flera jobbskatteavdrag som borgarna införde och den här regeringen vägrar röra, så betalar pensionärer mer skatt än arbetare. Regeringen har lovat att klyftan ska försvinna till år 2020, men i dag betalar ändå hälften av landets pensionärer högre skatt än löntagare.

Problemet är i grunden inte höga skatter, utan låga skatter. Låga skatter för de rikaste, där varken förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt existerar. Och så är vi många som minns Allra. Ett pensionsbolag som misstänkts ha lurat pensionssparare på miljoner, medan de själva tog ut över 230 miljoner under sex år. Ett av många bolag som tjänat på dagens pensionssystem.

Vi har ett pensionssystem, som till skillnad från vad de gamla allianspartierna och regeringen anser, inte fungerar. Små höjningar gör stor skillnad för många- i stunden. Men det som behövs är att systemet görs om. Så att ingen ska behöva ha ångest över både förslitningsskador, långa arbetsdagar och en pension som aldrig kommer.

Man börjar lätt fundera över varför vi är så nöjda med ”de starka statsfinanserna” som finansminister Magdalena Andersson (S) ofta skryter om. För vad är starka finanser i landet ens värda, om våra pensionärer inte får leva ett värdigt liv?

Sök på Politism.se