Stäng
september 6, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/TT

En maskerad tjänstemans privata statskupp

Det finns minst sagt goda skäl att ifrågasätta Donald Trumps legitimitet. Han är en politisk vettvilling. Sedan han valdes till president har det funnits goda skäl att vara rädd. Trump är ett hot om totalitarism i USA, ett hot om världskrig och ett hot mot delar av den amerikanska befolkningen.

Det är rimligen därför reaktionerna ser ut som de gör på dagens anonyma gästskribent i New York Times. Där berättar en högt uppsatt tjänsteman (en ”senior official”) i Vita Huset om hur hen och andra aktivt underminerar Donald Trump och försvårar beslutsfattandet för Trump.

Många har hyllat den maskerade hjälten och hens kumpaner som modiga. Som hjältar. Och kanske är det sant. Vi vet ju inte vad de har satt stopp för. Kanske har de räddat många liv. Vi vet inte.

Men att oreserverat hylla detta initiativ är också att hylla att den amerikanska demokratin nedmonteras ännu mer. Finns den ens kvar?

”It’s the work of the steady state” skriver personen i fråga i sin text och förklarar: ”[…] we will do what we can to steer the administration in the right direction […] one way or another”.

Det är något alldeles ohyggligt när helt anonyma figurer nu försöker styra USA i smyg. En stillsam liten statskupp.

Och den högt uppsatte tjänstemannen skriver uttryckligen att de föredrar detta sitt ”under bordet-styre” hellre än agera öppet för att stoppa Donald Trump och därmed ”bidra till en konstitutionell kris”. Alltså: De ser hellre demokratisk kris än en konstitutionell.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se