Stäng
februari 6, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
"Löfvens samhällsomställning – en ny guldålder?" Ni hör ju själva hur gött det låter. Foto: Peter Wallberg / TT

En Löfven som slår mot klassklyftor når nygamla väljare

I Kommunalarbetaren läser vi hur både MP och V driver fler av de förslag LO-medlemmarna tycker är viktigast än vad S gör. Möjligen visar det att resan mot mitten, trianguleringen och besattheten av att blidka medelklassväljarna och rädslan för större reformer fjärmat Socialdemokraterna lite från LO-kollektivets kärnfrågor.

Därför är det oerhört glädjande att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven de senaste dagarna vid flera tillfällen lyft frågan om de växande inkomstklyftorna i alliansregeringens Sverige. Visserligen är också de ”lättrörliga medelklassväljarna” skeptiska till växande klassklyftor, så det är inget avståndstagande från dem, men det är frågor som framför allt handlar om att gynna de som missgynnas mest av dagens politik.
– Den svenska modellen ska bygga på att vi kan ta oss vidare från ett jobb till ett annat eller kan klara av att bli sjuka. Det är viktigt för den enskilde men det är också viktigt för samhället så att man kan upprätthålla sin konsumtion och sin levnadsstandard, säger Löfven till SVT.

Just så. Samhället tjänar på att människor inte faller igenom när de blir arbetslösa eller sjuka. Samhället mår bättre om a-kassan fungerar, inkluderar väldigt många och har höga tak. Sjukförsäkringen rehabiliterar bäst om den inte också gör den sjuke utfattig och utsatt.

När Stefan Löfven pratar om de här frågorna når han människor som de senaste åren känt sig svikna av Socialdemokraterna. Människor som känt sig förfördelade och som i vissa fall i stället söker sig till Sverigedemokraternas propagandistiska lurendrejerier. Det är den gruppen Löfven också måste vinna om han ska få ett vettigt regeringsunderlag efter höstens val. Och han ska inte som SD vinna dem med hets mot invandrare, utan genom att lova återupprätta de skydd som slagits sönder av alliansen.

Delvis för att allianspolitiken inte fungerar. Fler är arbetslösa, fler blir sjukskrivna. Men framför allt för att det är rätt, det är att i praktisk politik uttrycka de rättvisevärderingar Stefan Löfven står för.

Så, fortsätt så, tack.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se