Stäng
augusti 7, 2015
Nils Westling, medarbetare

En galen sommar – är 2015 året då klimatförändringen verkligen satte igång?

Under de senaste månaderna har rekordvarma värmeböljor i Pakistan och Indien dödat mer än 1 000 personer vardera.

I staten Washington i nordvästra USA fattade regnskogen i Olympic National Park eld för första gången i mannaminne.

I London steg temperaturen till nära 37 grader under den hetaste julidag som någonsin registrerats i Storbritannien och tidningen The Guardian tvingades under en kort stund pausa sin liveblogg om värmeböljan eftersom deras servrar blev överhettade.

I Kalifornien, som lider av den värsta torkan på tusen år, växte en mindre brand till sjuttio gånger sin storlek på några timmar, och hoppade över en motorväg under rusningstrafik. 

Puerto Rico är under den strängaste vattenransoneringen hittills i historien.

Med dessa exempel inleds en text i det amerikanska magasinet Rolling Stone – en text med rubriken ”The Point of No Return: Climate Change Nightmares Are Already Here”.

Det är minst sagt dyster läsning. Men viktig.

Andra ställen där olika sorters värmerekord har slagits denna sommar är bland annat Japans huvudstad Tokyo, flera städer i Tyskland, Israel, Iraks huvudstad Bagdad, Schweiziska Geneve, Spaniens huvudstad Madrid och i Frankrikes huvudstad Paris uppmättes den näst högsta temperaturen där någonsin.

Såattehh…

Det har varit varmt helt enkelt.

Och nyhetsbyrån Bloomberg har rapporterat om hur 2015 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts – med ganska god marginal.

Vad ska man dra för slutsatser av allt det här då?

Well, som vanligt ska man vara medveten om att klimat och väder inte är samma sak – klimatet är genomsnittet av vädret. Klimatsystemet är extremt komplext och ingen kan förutsäga i detalj vad som kommer hända. Det är mycket möjligt att vi kommer uppleva några kyliga år framöver.

Men samtidigt – det här är jävligt läskigt och det är på tiden att vi slutar sticka huvudet i den allt varmare sanden och gör något.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se