Stäng
september 24, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Stina Stjernkvist/TT

En alliansregering tycks fortfarande vara omöjlig

I dag är det val av talman i riksdagen. Allianspartierna kommer att lägga ner sina röster i valet om andre vice talman, vilket innebär att Sverigedemokraternas Björn Söder släpps fram av högern – om inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstar på Vänsterpartiets kandidat.

Kan det här bli en försmak på hur högern hanterar SD-stöd framöver? Nja.

Å den ena sidan kan det tolkas som att de är beredda att förlita sig på SD i fler frågor, och är sugna på att med SD:s hjälp bilda en alliansregering. Å den andra sidan blir det svårt, eftersom SD kommer att ställa tydliga krav på politiken om de ska släppa fram högern. Det senare ser ut att bli avgörande – och det gör att en framtida alliansregering fortfarande ser ut att vara omöjlig.

Alliansen är ju som bekant mindre än de rödgröna. I ett sådant läge har Jan Björklund (L) innan valet sagt till SvD att det är ”uteslutet” att sitta i en sådan regering, eftersom det ger SD en ”utpressarroll”. Annie Lööf (C) har inför valet sagt i princip samma sak i SVT:s Agenda, ett klipp som kan ses här. De har båda konstaterat att en alliansregering i så fall måste förhandla med S för att bli verklighet. Stefan Löfven (S) har å sin sida helt och totalt avfärdat en sådan lösning.

Därför har alla väntat på besked från Centerpartiet och Liberalerna: Gäller det som sades innan valet?

I går kom svar från båda. I SVT:s Agenda medverkade Liberalernas Fredrik Malm. På en direkt fråga konstaterade han att det inte går att få till en alliansregering om Socialdemokraterna inte vill samarbeta om detta. På Instagram skrev Annie Lööf att passivt stöd från SD inte är ett alternativ, utan att ”samtalen mellan alliansen och S måste lyckas” om en alliansregering ska bli verklighet.

Dessa två svar är de tydligaste besked vi fått från högern sedan valdagen. Och det är besked som innebär att en alliansregering i princip är omöjlig.

Sök på Politism.se