Stäng
augusti 11, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Anders Wiklund/TT

Eldsjälarna håller på att släckas

En ny rapport från Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer bekräftar något alla unga inom politiken och civilsamhället redan visste, nämligen att med engagemanget kommer också stress och risk för utbrändhet.

Sverige är ett utmärkt land för den som vill engagera sig politiskt eller i civilsamhället. Oavsett om det handlar om idrottsföreningar, schackklubbar eller ett politiskt ungdomsförbund så finns det en hel myriad av saker att lägga sin tid på. En stor del av de olika föreningarna får dessutom statligt stöd för att bedriva sin verksamhet. Det är inte många länder i världen som kan skryta med sådana satsningar på demokratin. Samtidigt har vi varit mindre bra på att hantera några av bieffekterna.

Ifall du någonsin varit ung och engagerad i en förening vet du att eldsjälarna allt som oftast blir bombarderade av uppdrag och uppgifter. De mer avtrubbade och erfarna i föreningen är så glada att se en ny och energifull person att de lägger precis allt på den. I hopp om att arbetet blir utfört men också att ansvaret ska se till att den nya medlemmen inte försvinner så lätt. Det är en fullständigt ohållbar modell som tyvärr är alldeles för vanlig.

Orosmolnen är många på vår fina demokratihimmel. Det här är nämligen inte den första larmrapporten om mental ohälsa bland barn och unga. För några år sen talade man om stress som den nya folksjukdomen. Jag undrar när vi äntligen kommer med folkhälsosvaret som mildrar besvären.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se