Stäng
juni 26, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Besviken på regeringen? Här kommer fyra tips. Foto: Lars Larsson/TT

Efter nya asyllagarna – Fyra tips för hur du går vidare

Nu har de nya asylreglerna klubbats i riksdagen och kommer börja gälla i landet den 20 juli. Trots att det kan kännas kört blir det än viktigare att fortsätta kämpa för en human migrationspolitik.

Här nedan följer fyra tips för hur du som individ kan gå vidare.

1. Gå med i ett parti

Kanske det mest oattraktiva förslaget men i verkligheten det viktigaste. Partier är medlemsorganisationer och det är medlemmarna som har den avgörande makten. Den största makten hos socialdemokraterna finns inte hos statsministern och hans stab, den största makten ligger hos distrikten och arbetarkommunerna. Stefan Löfven hade inte kunnat genomdriva den nya migrationspolitiken utan stöd från partimedlemmar runt om i landet. Det är så medlemsdemokrati fungerar.

Att mejlbomba enskilda riksdagsledamöter är viktigt för att sända en signal, men inte för att påverka i längden.

Det är enkelt att raljera om alla som försöker påverka inifrån nu när resultatet ser ut som det gör men visst förstår människor att det handlar om enkel matematik. Ju fler som organiserar sig internt i partierna för en human migrationspolitik, desto svårare blir det att ignorera den rösten. Gå med i ett parti om du verkligen vill förändra svensk migrationspolitik.

OBS: Detta tips gäller inte Sverigedemokraterna.

2. Stöd organisationer som arbetar med nyanlända

Det är viktigare än någonsin att stödja folkrörelserna som arbetar för att underlätta för nyanlända. Gå med i en studiecirkel hos ABF, skänk en slant till Ingen Människa Illegal och kolla om ditt fackförbund är medlemmar hos Fackligt center för papperslösa.

Civilsamhället är och har visat sig vara en viktig nyckel för mottagandet av nya svenskar.

3. Antirasismen blir än viktigare

De nya förändringarna i migrationspolitiken kommer att öka ojämlikheten i landet. Nyanlända svenskar kommer ha det svårare att komma in i samhället och må psykiskt sämre. Så blir det när familjeåterförening stryps och uppehållstillstånd knyts till arbete. Med facit i hand vet vi att segregation leder till polarisering och därmed blir en grogrund för ökad rasism.

Att arbeta antirasistiskt behöver dock inte vara komplicerat, det kan räcka med ett samtal. Ta samtalet i lunchrummet om någon skyller ökad brottslighet på invandring. Ta samtalet vid familjemiddagen om någon släkting är trött på alla ”blattar” som hänger i centrum. Ta samtalet även om det känns lönlöst.

För människor behöver veta att det är politiken som problemet, inte nyanlända svenskar.

4. Du har rätt

Det här handlar bara om det inre. För att orka kämpa trots hårt motstånd hjälper det att ibland stanna upp och tänka på alternativet. Tillåta sig själv att tvivla. Kan kanske hjälpa för att förstå varför man fortsätter kämpa.

För allt handlar inte bara om hård fakta. Samvete har inte att göra med siffror eller grafer. Vad som gör oss till människor är vår förmåga att känna och agera efter vårt patos. Det är vad som i grunden driver all politik för jämlikhet och rättvisa.

Det är och kommer aldrig att vara rätt att splittra familjer och aktivt bidra till en ökad segregation. Finns väldigt få exempel i det förflutna där en sådan politik ansetts berättigad – i efterhand.

Ja, det hjälper att veta att du har rätt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se