Stäng
november 2, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kommenterade i dag regeringens beslut att förlänga id-kontrollerna på buss, tåg och färjor till Sverige i ytterligare tre månader. Foto: Claudio Bresciani / TT

Dumt och dåligt: Id-kontrollerna förlängs

I dag kom tyvärr ett väntat besked från regeringen: Id-kontrollerna förlängs. Samma besked väntas komma när det gäller gränskontrollerna.

Detta trots att läget förändrats totalt sedan de infördes. Då var det ett mycket stort antal asylsökande som kom till Sverige på kort tid. Den nuvarande prognosen (den skrivs ner hela tiden) från Migrationsverket talar om 29 000 asylsökande i år.

Att då behålla en åtgärd som gränskontrollerna, som sannolikt har liten effekt på antalet asylsökande, är riktigt dumt. De är dyra och ineffektiva. Tre miljoner gränskontroller har bara lett till att 78 personer upptäckts och avvisats eller sökt asyl. Samtidigt hindrar de människor från att åka till och från sina jobb och försvagar Öresundsregionens möjligheter att skapa jobb och tillväxt. Trots det pekar det mesta på att regeringen förlänger även dessa, efter att EU-kommissionen gett klartecken.

Id-kontrollerna som nu förlängs har däremot haft större effekt på antalet asylsökande.

Tillsammans med avtalet med Turkiet och nya stora hinder för flyktingar på vägen genom Europahar de bidragit till minskningen. Men id-kontroller är, även om regeringen inte gärna vill kännas vid det, en kraftig begränsning av asylrätten. Därför bör även vill se färre asylsökande, men som samtidigt värnar grundläggande mänskliga rättigheter, vara extremt kritisk till att id-kontrollerna förlängs när situationen har förändrats så drastiskt.

Den som följer Politism vet att vi främst argumenterar för ett stort asylmottagande och emot restriktioner och hinder för de som flyr för sina liv. Men även de med en mer restriktiv syn bör vara vaksamma när rättigheter inskränks, hinder byggs och människors fria rörlighet begränsas.

Dagens besked från regeringen är att de inte bara är beredda att göra det när de menar att det är nödläge, utan också när det är normalläge. Det är allvarligt.

Sök på Politism.se