Stäng
januari 19, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Vem byggde den och vad får de betalt? Foto: Eric Risberg/AP/TT

Du vet redan tillräckligt om din telefon

Din smartphone, och batteriet i din bil, innehåller med stor sannolikhet kobolt som bryts av barn i DR Kongo. Barn som arbetar i trånga, farliga gångar utan säkerhet eller skyddsutrustning. Det rapporterar SVT.

”– Den glamorösa utställningen i butikernas skyltfönster och marknadsföringen av toppmodern teknik står i  skarp kontrast till de barn som släpar påsar med stenar och riskerar bestånde lungskador av sitt arbete i de trånga gruvtunnlarna, säger Mark Dummett, forskare i mänskliga rättigheter och affärer vid Amnesty International i en ny rapport.”

Förfärligt! tänker man gärna. Såhär får det inte gå till! slår man med kraft fast vid frukostbordet.

Men det är svårt att komma vidare därifrån. För detta är ingen nyhet utan väl känt. Det enda nya är i så fall att det inte upphört. Även för snart tio år sedan skrevs flitigt om barnarbetet bakom våra mobilbatterier, och om de arbetsvillkor som med jämna mellanrum kräver de arbetande barnens liv.

Vad gäller de så kallade konfliktmineralerna (kobolt räknas inte dit) som finns i våra telefoner är din och min smartphone i allra högsta grad en central del i de konflikter där grovt sexuellt våld hjälper till att hålla nere priserna för oss i de rika länderna.

Förfärligt! som sagt. Precis som arbetsvillkoren i de fabriker där många telefoner, och annan elektronik vi konsumerar så in i bomben billigt, produceras. SjälvmordsvågenFoxconns enorma fabriker i kinesiska Shenzhen – där bland annat Apple, HP, Sony och Dell har produktion – tycks inte heller påverka vårt beteende.

Så varför kommer man inte vidare från sin (extremt tillfälliga) upprördhet? En förklaring är att vår ensidigt tillväxtfokuserade ekonomi förväntar sig av oss – kräver av oss – att vi fortsätter köpa, vad som än händer, vad vi än vet.

”Konsumtion är helt enkelt ett av de viktigaste sätten genom vilka vi uppfyller våra medborgerliga plikter”, som Nina Björk skriver i sin bok ”Lyckliga i alla sina dagar”.

I stället för att sitta hemma och känna skuld över allt det förfärliga är det kanske det systemet – som kräver av oss att vi först och främst är lojala mot köpandet – vi ska diskutera.

Sök på Politism.se