Stäng
januari 21, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Kol verkar ju nyttigt. Foto: Anupam Nath/AP/TT

Du skulle aldrig acceptera det här om det gällde något annat

Vi tänjer på gränserna för vad planeten klarar av. Vi tar oerhört stora risker, risker som vi aldrig skulle acceptera i andra sammanhang. Det konstateras i en ny forskarrapport som presenteras i veckan, i samband med World Economic Forum i schweiziska Davos. Professor Johan Rockström, som är en av rapportförfattarna förklarar för Sveriges Radios Ekot:

”– Det vore som att vi skulle acceptera att 1 500 flygplan kraschar varenda dag, för att ge en jämförelse. Så riskläget för klimatet är redan i dag alltså motsvarande en risk vi aldrig skulle acceptera i andra sektorer av samhället.”

Vi till vänster har sagt det länge, och så sent som i söndags skrev vi om det, men även forskarkåren konstaterar nu att marknadslösningar inte fungerar för att lösa det här problemet. Johan Rockström efterlyser i stället tydliga regleringar som bestämmer hur mycket koldioxid vi får släppa ut nationellt, i Europa och på global nivå, samt ett högt pris på kol, det vill säga rejäla skattesatser, så att det blir mindre lönsamt att var miljöförstörande.

World Economic Forum i Davos är kanske inte den mest tacksamma platsen för att underkänna högerpolitikens och avregleringarnas förmåga att rädda oss, men även farbröderna där behöver förstås höra budskapet klart och tydligt: Det är dags att byta spår. Det är vad vi ska göra.

Sök på Politism.se