Stäng
juli 23, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Såhär ska det se ut när det blir klart. vid Hudson River på Manhattans västra sida. Foto: AP Photo/Related/Oxford

Du ska veta din klass där du bor

I New York har ett sprillans nytt fint lyxhus byggts, med utsikt över Hudsonfloden på Upper West Side. Härligt. 200 fräscha lyxiga lyor.

För att människor som inte är stormrika också ska kunna bo någonstans jobbar man också med skattelättnader för den som bygger lägenheter för fattigare människor, i stället för att ha en generell bostadspolitik.

Uppdelningen mellan olika typer av boende – de som är rika och de som är fattiga – blir sällan så tydlig som i lyxhuset i New York. Där bereddes plats för 55 lägenheter för fattiga i samma byggnad, just för att byggföretaget skulle få tillstånd och lägre skatt.

Men tro för allt i världen inte att de som har mindre pengar ska behandlas på samma sätt eller leva sitt liv på samma villkor som de med större resurser. Nej, hur skulle det se ut? I det nya huset har man därför bestämt sig för att införa en ”fattigdörr” – en egen entré via en gränd – för de som inte har råd med lyxlägenheterna.

Låginkomsttagare som syns och märks kan ju dra ner värdet på lyxlägenheterna. Integration mellan samhällsklasser kan ju förarga de övre klasserna. Bäst då att de mindre bemedlade förpassas till smygvägen ut i gränden.

Sällan har det varit så tydligt hur politisk bostadsmarknaden är. Sverige är inte USA, men här har vi problem med bostadsrättsföreningar som tar strid mot byggen av hyresrätter, flyktingboenden, gruppbostäder och andra saker som kan väntas påverka bostadens värde negativt. Fattigdörren i New York är bara samma mekanism skruvad ett varv till.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se