Stäng
oktober 15, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Sänk tidsgränsen för abort, tycker Busch Thor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Donald Trumps senaste krig mot kvinnor ekar i Sverige

I veckan visade både Ebba Busch Thor (KD) och Donald Trump att de vill inskränka kvinnors rättigheter. Vi börjar i Sverige.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gick nyligen ut och menade att abortgränsen bör ses över, det vill säga sänkas. I dag är det många kvinnor som får vänta länge på att göra abort, skulle gränsen sänkas ytterligare är risken stor att möjligheten att göra abort tas ifrån dem. Rätten till att bestämma över vår egen kropp tas ifrån oss.

I Sverige har vi en konflikt med en abortvägrande barnmorska. Med lobbypengar och stöd från USA har hon vägrat utföra aborter, med hennes kristna tro som anledning. Målet har tagits ända till Europadomstolen då hon förlorade i Sveriges domstolar. Men här finns krafter som med amerikanska pengar som trycker på en inskränkning av kvinnors rätt. Det är skrämmande, även om de är få.

Att vägra utföra aborter på grund av religiösa övertygelser är absurt, men en del vägrar också att skriva ut preventivmedel. Något som i deras huvud eller extremistkristna tro är en form av abort. Det här har Donald Trump tagit fasta på, och nu riskerar miljontals kvinnor i USA bli av med möjligheten till preventivmedel.

I USA får du betala dyrt för sjukförsäkringar, och många saknar dem helt. De flesta får dessa genom jobbet, särskilt om de är anställda inom privat sektor. I sjukförsäkringen ingår just preventivmedel, men snart ändras detta. På grund av en form av ”samvetsfrihet” ska nu arbetsgivare kunna vägra kvinnor preventivmedel inom försäkringen. En försäkring som i dag omfattar 62 miljoner amerikanska kvinnor.

Alla dessa drag är förstås i första hand inte religiösa, de är politiska. Det är politiker som både i Sverige och USA använder kvinnors rättigheter som ett slagträ för att vinna politiska poäng.

I USA handlar det för Trump om att vinna tillbaka de konservativa grupper han förlorat, i Sverige handlar det om att jaga röster åt ett allt mindre och alltmer meningslöst kristdemokratiskt parti. Och allt detta på bekostnad av kvinnors kroppar. Det säger väl en del, att det ens går att jämföra en svensk partiledare med Trump.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se