Stäng
juni 20, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: U.S. Customs and Border Protection's Rio Grande Valley Sector/AP/TT

Donald Trump är ett hot om totalitarism

Det som kan beskrivas som ”bra för det egna folket” är alltid det rätta, oberoende av vilka konsekvenser det får i relation till andra gruppers rättigheter och möjligheter. Lagar och mänskliga rättigheter börjar ignoreras. Rasism och våld blir till policy. Människor beskrivs som överflödiga och som något som till varje pris måste exporteras, måste bort. Den utan rätt medborgarskap fråntas sitt värde, sin mänsklighet och sina rättigheter. Den utan rätt papper tar man sig rätten att behandla hur som helst. Allt detta går igen när den politiska filosofen Hannah Arendt i ”Totalitarismens ursprung” (1951) beskriver hur totalitarism växer fram i ett samhälle.

Det är också en bra beskrivning av Donald Trumps presidentskap. När Arendt skriver sin bok gör hon det med Hitler och Stalin som de tydligaste exemplen. Men att titta på det samtida USA när man talar om totalitarism är inte orimligt. Likheterna är relevanta att påpeka.

Trump-administrationen har gett order om att gripa och fängsla alla som tar sig till USA illegalt. Dessa människor placeras efter gripandet i särskilda interneringsläger. Där sätts de i burar. Tusentals människor, tusentals barn, hålls inspärrade.

De små barnen slits gråtande ur mammas och pappas famn. Ett exempel är 25-åriga Elsa Ortiz från Guatemala. Hon tog sig tillsammans med sin 8-årige son in i USA för att möta upp sin pojkvän, som fått jobb på ett bygge i USA, men de greps snabbt av gränspolisen. Elsa Ortiz deporterades omedelbart. Men hennes son – Anthony – fick inte följa med. I stället skickades han till ett särskilt läger för barn. Var han befinner sig eller hur han mår, och om de någonsin får se varandra igen, har hon ingen aning om. Vilka tankar som går genom 8-årige Anthonys huvud går inte att föreställa sig.

Nyhetsbyrån AP beskriver på onsdagen hur ensamma barn under 13 år placeras i särskilda läger i södra Texas. Där finns också många små barn, ettåringar, fyraåringar, femåringar. Läkare och jurister som fått besöka lägren har beskrivit det som ”lekrum fyllda av gråtande småbarn i kris”.

I en intervju med CBS beskriver läkaren Colleen Kraft, som besökt dessa barnläger, hur de som arbetar där förbjuds från att trösta eller hålla om de gråtande barnen.

Det Donald Trump och hans regim ägnar sig åt är omänskligt. Rättare sagt: Ordet omänskligt räcker inte till. När man för ett ögonblick försöker sätta sig in i hur de drabbade – föräldrarna och barnen – känner så brister det.

Nyhetsankaret Rachel MaddowMSNBC är ett exempel på detta:

Sorgen och upprördheten är den logiska reaktionen. Men det får inte vara slutpunkten.

Vad vi ser framför oss, ögonblick för ögonblick, är etablerandet av en totalitär regim, helt likgiltig inför mänskliga rättigheter, samhörighet och humanitet. Det är ett politiskt projekt, inte slarv. Det är en president att sörja och hata – men framför allt en president som omvärlden måste agera mot. Kan man ge sig in i handelskrig med USA så kan man också införa sanktioner mot landet när bebisar tas från sina föräldrar och placeras i läger. Kan USA plötsligt lämna rådet för mänskliga rättigheter kan världssamfundet reagera.

De diplomatiska, ekonomiska och militära relationer vi har till USA kan inte bara fortsätta som vanligt. Den svenska regeringen måste tillsammans med EU ta strid mot Donald Trumps vansinne och vanstyre.

Det där är inte ett partner. Det där är ett hot.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se