Stäng
februari 18, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Folk har för bra betalt, till exempel servitörer. Det tycker DN Ledare, som ser ökad ojämlikhet som oundviklig. Foto: AP/TT

DN Ledare ser klassamhället som nödvändigt

”Större lönespridning blir ofrånkomlig.”

Detta är den avslutande slutsatsen i DN:s huvudledare på onsdagen. När människor migrerar går det inte att ha ett samhälle som håller ihop, då måste vi välja klassamhället och växande orättvisor.

Detta är den enda vägens politik, förstår man som läsare.

Bilden återkommer på andra ställen. ”Det är låga löner – eller inga löner.” Antingen skapar vi en ny serviceunderklass som tjänar oss andra – eller så lämnar vi människor i sticket. Dessa är våra enda två val, enligt DN Ledare.

Det där är en iskall kapitalistisk marknadsfundamentalism presenterad som ”sunt förnuft”.

De som förespråkar den här utvecklingen gör det av ideologiska skäl. Problemet de vill lösa är inte i första hand arbetslösheten eller integrationen. Men ofta förkläs det egentliga syftet i trevligare utsvävningar om att det centrala målet är att ”höja levnadsstandarden” för nyanlända.

Ärendet är ett annat: att sänka kostnaderna för arbetsgivarna, att möjliggöra högre vinstmarginaler, oavsett övriga konsekvenser.

Sällan blir det så tydligt som i DN-ledaren. Klassamhället är ”ofrånkomligt”. Klyftorna är för små, de måste öka. Tycker DN.

Förhoppningsvis är alla vi som vill gå i motsatt riktning starkare.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se