Stäng
februari 12, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Vapenhandlarna. Foto: Pontus Lundahl / TT

Diktaturkramare – mot bättre vetande

Saudiarabien är en diktatur. Det tycker numera till och med Stefan Löfven, även om det satt långt inne. Sverige ska inte sälja vapen till diktaturer. Det har både Socialdemokraterna och Miljöpartiet lovat, flera gånger om.

I regeringsställning har de dock fegat ur och den tydliga linjen har grumlats och grumlats och grumlats.

Nu vill Socialdemokraterna ”omförhandla”, inte avbryta, exporten av vapen till Saudiarabien. Miljöpartiet vill helst inte sälja vapen men ser numera (valresultatsbaksmälla?) ut att vara beredda att vika sig om nästan vad som helst när som helst. Något som blev oerhört tydligt när Valter Mutt (MP) och Hans Linde (V) på onsdagen diskuterade saken i riksdagen (se en sammanfattning tio minuter in i DN:s”Viktors val”)

Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet vill avbryta avtalet. Men S och MP stretar emot.

I dag går även S-kvinnor i Stockholm ut och kräver att avtalet ska brytas. Även Internationella kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) kräver samma sak. Liksom Svenska freds som också startat en brevkampanj för att få regeringen att ta sitt förnuft till fånga.

Några argument om varför det är viktigt att sälja vapen till Saudiarabien har inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet framfört. De vill inte prata om det, inte argumentera för det, bara inte sätta ner foten och säga upp avtalet.

Inom de båda partierna finns nästan ingen som verkligen vill ha kvar avtalet. Samma sak gäller det svenska folket. Ändå står vi här med en regering som är beredd att låta avtalet fortsätta i någon form. Frågan är vem de representerar?

Sök på Politism.se