Stäng
juni 12, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Daimlers styrelseordförande Dieter Zetsche. Foto: Marijan Murat/AP/TT

Diesellögnarna har förverkat sin rätt att tjäna pengar

Riggade tester, fusk och lögner. Kombinerat med riktigt korkade politiska beslut baserade på bluffen. Så gick dieselbilen från impopulärt och farligt bränsle till subventionerat miljöval.

Expressens Johan Anderberg har i en mycket läsvärd artikel beskrivit hur Volkswagen var drivande bakom den plötsliga dieselboomen. Han beskriver hur tidigare energiministern Anna-Karin Hatt (C) införde absurda regler som gjorde en tung diesel-SUV till miljöbil. Bluffen och lögnerna från företagen och politikernas följsamhet gjorde att också svenskarna började köra dieselbilar i större och större utsträckning. När den rödgröna regeringen – i linje med EU:s beslut – deklarerade att miljözoner ska införas i städerna, för att begränsa dieselbilarnas mycket allvarliga påverkan på människors hälsa, riktades ilskan mot dem. Mer missriktat blir det knappast. Politikerna – i Sverige, EU och en lång rad andra länder – hanterar bara en situation som uppstått för att företagen ljugit för oss. Helt cyniskt, med det enda syftet att tjäna pengar utan hänsyn till klimat, miljö och människa.

Nu avslöjas ännu en dieselbluff. Det är den tyska regeringen som tvingar biljätten Daimler som att återkalla 774 000 dieselfordon i Europa. Orsaken? Ännu en bombmatta av lögner och manipulerade tester. Daimler har utrustat ungefär en miljon dieselbilar mjukvara endast avsedd för att lura utsläppstester. Det handlar framför allt om en rad Mercedes-Benz-modeller.

Enligt Dagens Industri slipper Daimler böter eftersom de återkallar bilarna. Det är synd. Den tyske transportministern Andreas Scheuer uppges först ha hotat biltillverkaren med böter på upp till 375 miljarder kronor, vilket hade varit ett betydligt bättre sätt att bestraffa fuskarna.

För det är dags att politiken börjar agera på allvar mot de företag som blåser oss. Som hänsynslöst lurar världen för att tjäna extra pengar. Som vägrar ta minsta lilla ansvar för klimat och miljö. Som manipulerar människor till att köpa dieselbilar, väl medvetna om att de säljer en produkt byggd på lögner.

Inget annat än en stark motoffensiv från regeringar runt om i världen kommer att stoppa dem. Den rättmätiga ilska många känner måste riktas rätt. Företag som agerar som Daimler ska inte kunna fortsätta verka på marknaden som om ingenting har hänt.

Sök på Politism.se