Stäng
september 26, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Den 25 april förra året dödades 1129 personer när en textilfabrik kollapsade i Savar i Bangladesh. Fabrikerna som byggs upp för att tillgodose vårt behov av billiga kläder är ofta provisoriska byggen med avsaknad av säkerhetstänk. Flera hundra fabriker i Bangladesh anses vara för dåligt byggda för att rymma så tung industri och vi riskerar att få se fler dödsolyckor. Foto: A.M.Ahad/AP/TT

Det verkliga priset på kläder

De som står för produktionen av de kläder vi handlar billigt i Sverige, i västvärlden, har ofta haft odrägliga livs- och arbetsvillkor, vilket vi skrivit om flera gånger. Bland annat hur strejkande arbetare mördas för att vi ska få billiga t-shirts (nej, det är inte en överdrift).

Vi har också försökt peka på de bra initiativ som tas emellanåt, oftast efter påtryckningar från fackförbundens starka internationella organisationer. Till exempel har H&M slutit avtal med FN:s fackorgan ILO för att säkerställa en ”hållbar global produktionskedja”. Dessutom har Gina Tricot ställt sig på 200 000 protesterande sömmerskors sida i kampen för högre lön. Båda de här sakerna är bra, och den som följer industrins utveckling ser att det går åt rätt håll, även om det tar en jäkla tid.

Men oerhört mycket återstår. Det är fortfarande en bransch där produktionsvillkoren är omänskliga, enbart för att priset för oss i de rika länderna ska bli lågt och för att vinsterna ska bli höga. Den bilden understryks i en ny rapport från Swedwatch som visar hur barn till textilarbetarna trängs ihop – förvaras – i små utrymmen som ska föreställa ”förskolor”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se