Stäng
augusti 2, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad / TT

Det ska inte ta elva år att lösa krisen i förlossningsvården

Så sent som för en dryg månad sedan var det ingen kris i förlossningsvården. I alla fall inte enligt det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD). Men inte ens en kristdemokrat verkar kunna leva i ett parallellt universum hur länge som helst. Idag onsdag skriver Bohlin på SvD Debatt om de åtgärder ledningen för Stockholms läns landsting ska vidta för att lösa krisen.

Alliansen har haft makten i Stockholms läns landsting i 11 år. Men ”för första gången har vi antagit en långsiktig plan för hur behoven ska säkerställas genom utbyggnad av kapacitet, på både kort och lång sikt och sträcker sig mellan åren 2017 och 2024” skriver Bohlin. Ja, man förstår ju varför det är kris. Ingen plan, ingen behovsöversyn, på 11 år. Det är ett under att förlossningsvården alls fungerar.

Prognosen är att kapaciteten kommer ha farligt liten marginal till antalet förlossningar så länge som till år 2021. ”Nya arbetssätt och tidig hemgång” ska enligt Ella Bohlin lösa problemet tills den nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus är på plats år 2022. Det innebär att en mamma kan skickas hem med sitt nyfödda barn sex timmar efter förlossningen. Även om både mamman och barnet är friska kan tidig hemgång öka risken för att hjärtfel och infektioner inte upptäcks på ett tidigt stadium.

Men Stockholm är inte ensamt. Redan för tre år sedan skrev Torun Carrfors om att Centralsjukhuset i Karlstad årligen ska hantera nästan 3 000 förlossningar på en enda avdelning. Nedläggningen av BB i Sollefteå på grund av besparingar och de protester den orsakat är väl känd. Kvinnor har uppmuntrats att lära sig att föda barn i bilen. Ilskan har bland annat resulterat i en pågående kampanj från Skiftet för att få slut på kriserna i förlossningsvården i hela landet.

En mörk skugga faller även över förre sjukvårdsministern Göran Hägglund som inte verkar ha lyft många fingrar för att reda upp det allvarliga läget i förlossningsvården. Efter åtta år på sin post skyllde han till exempel hela krisen i Stockholm på Socialdemokraterna – trots att de då inte styrt landstinget på lika lång tid.

Den nuvarande regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om en halv miljard extra till förlossningsvården var ett mycket välkommet tillskott. Som Eric Rosén skrev då måste vården bli permanent bättre. Det räcker inte med tillfälliga satsningar om krisläget är tillbaka efter ett par år igen. Och det är dessutom ett perfekt förslag för Socialdemokraterna att gå till val på.

Varje landsting har ansvar för att ge trygg och likvärdig vård. Då kan man inte syssla med besparingar och långa ledtider. Man kan inte vänta 11 år på att sjösätta planer som redan borde varit genomförda.

Sök på Politism.se