Stäng
augusti 3, 2015
Nils Westling, medarbetare
Klimatkämpe? Ja kanske. Foto: Evan Vucci / AP / TT

Det rör på sig over there

Det har bara gått en vecka sedan vi skrev om Hillary Clintons stora utspel om klimatpolitiken – en del av hennes kampanj för att bli USA:s president.

Och i dag lanserar Barack Obama sin plan för att påbörja omställningen mot ett mindre kolberoende USA. Kort sagt, det rör på sig på andra sidan Atlanten.

Hillary Clintons löfte är att sätta igång en storskalig utbyggnad av förnybara energikällor, medan Barack Obama bland annat avser att ställa hårdare krav på gamla kolkraftverk. Om båda två får sin vilja igenom så kan det ge en rejäl skjuts åt den alltmer nödvändiga klimatomställningen.

I vägen står, naturligtvis, den amerikanska högern. Obamas förslag måste accepteras av kongressen och Clinton måste givetvis vinna presidentvalet innan hennes plan kan bli verklighet. Och USA-högerns motstånd mot all klimatpolitk, ja till och med mot själva kunskapen om klimatförändringen, är väl belagt.

Från den andra sidan, miljövännerna, kommer många påpeka att detta inte är tillräckligt – vare sig Obamas eller Clintons plan är tillräckligt ambitiös. De har naturligtvis rätt. En genomsnittlig amerikan släpper ut avsevärt mycket mer växthusgaser än de flesta andra på planeten – exempelvis tre gånger mer än en genomsnittlig svensk – och så kommer det nog förbli på ganska lång sikt.

Men riktningen de rör sig i kan man inte ta miste på. Det ger hopp.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se