Stäng
juli 28, 2014
Torun Carrfors, skribent
Foto: William Fernando Martinez/Scanpix

Det politiska Pride – en minigudie

I dag börjar Stockholm Pride. En vecka fylld med fest, parad och – väldigt mycket politik. En stor del av rapporteringen från Stockholm Pride handlar om paraden och om festerna. Samtidigt äger flera av årets viktigaste politiska diskussioner rum just här. Det vill ni så klart inte missa. Politism har valt ut nio guldkorn.

MÅNDAG 28/7
17:00–17:45 Ungdomars erfarenheter av transvården
Ungdomar med erfarenheter av den svenska transvården diskuterar bemötande och förbättringspotential och ger goda exempel på hur en könsutredning ska gå till. Ett seminarium  om vårdens föreställningar kring kön, hur kön framställs och hur vården bemöter unga transpersoners individuella behov.
Ett av de viktigaste seminarierna under hela festivalen.

TISDAG 29/7
17:00–17:45 Antirasistiska strategier för HBTQ-rörelsen
Ett samtal mellan aktivister om behovet av att det inom HBTQ-rörelsen ständigt pågår en diskussion om antirasistiska strategier för inkludering i den egna rörelse – men också om hur HBTQ-rörlelsen behöver ta särskilda antirasistiska ansvar i debatten. En brinnande aktuell diskussion så att säga.

ONSDAG 30/7
12:00–12:45 Pride Ung: Samtal på tema komma ut
Ett gruppsamtal om att komma ut. Konkreta tips för hur en ska prata med sina föräldrar och kompisar, om en måste komma ut och hur en kan hjälpa och stödja sina kompisar när de kommer ut. Samtalet som generationer av hbtq-personer önskade att de hade fått delta i som unga. Missa inte.

13:00–13:45 Hur påverkar högerextrema och konservativa krafter i Europa HBTQ-rättigheter och aborträtt?
Om vad som händer med HBTQ-personers rättigheter och aborträtt när konservativa och högerextrema krafter vinner mark i europeiska parlament. En diskussion om det sexualpolitiska läget i Europa där vi hoppas att det kommer formuleras strategier för hur vi gemensamt ska slå tillbaka.

16:00–16:45 Debatt om surrogatmödraskap
Under de senaste åren har frågan om reglering av surrogatmödraskap i Sverige blivit en het politisk fråga. Det har sagts mycket redan, men samtidigt är det en av vår tids stora feministiska diskussioner som behöver ges både mer tid och plats i debatten. Se till att vara där och lyssna!

TORSDAG 31/7
12:00–17:00 Asylforum
En heldag om asylpolitik. Bland annat kommer det pratas om transpersoner och asylsystemet, om HIV-prevention för migranter och asylaktivister kommer möta politiker för att prata om asylpolitiken. Känns som om en av de absolut viktigaste arrangemangen under Pride, framförallt med tanke på vårens debatt om och utvisning av HBTQ-personer.

16:00–16:45 Heteronormativitet i sjukvården. Vad innebär det för anställda och patienter?
Ett panelsamtal om heteronormativitet i sjukvården och dess effekter för anställda och patienter. Homosexuella läkare är en av arrangörerna och har utlovat att det kommer handla om forskning, rapporter och förbättringspotential. Vi hoppas på mycket fokus på förbättringspotentialen.

FREDAG 1/8
15:00–17:00 Partiledardebatt
Medlemmar i Stockholm Pride och organisationens medlemsorganisationer bjuds in till Partiledardebatten. Enligt arrangörerna utlovas årets mest spännande partiledardebatt och efter vårens ganska uttråkande partiledardebatter i TV-soffan längtar vi.

17:00–17:45 See you in court?
När politiker inte lyssnar, kan rättsväsendet vara en annan väg. Juristen Kerstin Burman berättar om sitt arbete för att bland annat få bort tvångssteriliseringarna och förändra namnlagen. Vi älskar att det inte bara ska handla om framgångar och motgångar, utan också framtida planer.

Samtliga seminarier kommer äga rum på Pride House, Kulturhuset i Stockholm. Flera av dem kräver att en köpt dags- eller veckopass för att komma in. Klicka på respektive länk för att få ytterligare information.

Fortsätt gärna tipsa i kommentatorsfältet kring fler saker som händer i samband med Stockholm Pride.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se