Stäng
november 26, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det offentliga måste sluta handla med skurkar

 • Diskussionen om vilka krav man kan och bör ställa vid offentliga upphandlingar har varit och kommer att vara en av de viktigaste politiska frågorna de närmaste åren.

  Vi har skrivit åtskilligt om det förr (läs här, här, här och här).
  Nu aktualiseras det på nytt när Uppdrag Granskning på onsdagen tittar närmare på bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

 • "Kontraktet för att bygga och underhålla sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor.

  Men hemliga dokument från den stora ”PwC-läckan” avslöjar att företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om prestigeprojektet är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg."

  Inom detta enorma skattefinansierade projekt – ett nytt sjukhus som vi betalar tillsammans – har vansinniga summor pengar alltså slussats ut till skatteparadis. Smutsigt och oanständigt av Skanska, Innisfree och gemensamma bolaget Swedish Hospital Partners. Men det är inte de som sätter ramarna. Det gör våra folkvalda.

  – När du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land där man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige, säger Torbjörn Rosdahl (M) som tillsammans med resten av högeralliansen beställt sjukhuset.

  Och här har vi ett problem. Besvikna borgare som beklagar att skattepengarna bara försvinner iväg, rinner mellan fingrarna. Det är samma visa som samma politiker dragit fram när det gäller avknoppningar och privatiseringar genom åren och det duger inte. Rosdahls krokodiltårar är lika stötande som skumrasket och skattefifflet företagen ägnar sig åt.

  Som politiker måste man ta konflikt om detta, och förändra sådant som inte fungerar. Det ingår i jobbet. Annars utgör man en del av problemet, inte en del av lösningen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se