Stäng
mars 11, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Det offentliga har den enda konsumentmakten

2006 satte Socialdemokraterna, då i regeringsställning, ett mål om att 25 procent av all mat som serveras i offentlig sektor ska vara ekologisk. Målet skulle nås 2010. SVT:s granskning visar dock att den ekologiska maten mest ryms i det offentliga genom att mjölken är ekologisk, snarare än genom att 25 procent av allt som serveras är det. Räknar man bort mjölken sjunker andelen ekologiska från 25 till 11 procent.

Bara var tionde potatis och en sjättedel av grönsakerna är ekologiskt. Tittar man på kyckling är andelen ekologisk kyckling som serveras i offentlig sektor nära noll, något som beror på att bara två promille av den kyckling som konsumeras i Sverige är ekologisk, visar SVT:s granskning. Det finns i princip ingen ekologisk kyckling att köpa, annat än för småskaligt bruk.

Konsumentmakt har visat sig vara ett rätt uselt verktyg för att lyckas med större politisk påverkan på företagen i frågor om sånt som ekologi och rättvisa villkor. Det offentliga är dock en så oerhört stor beställare att de verkligen kan förändra genom att ställa bra och tydliga krav.

Målet från 2006 var bra. Det är bra att alliansregeringen har låtit det ligga fast. På sikt måste det bli ännu mer ambitiöst.

Politism har många gånger skrivit om att stat, kommuner och landsting måste använda sin konsumentmakt mycket skickligare och med större ambition eftersom de är de enda som verkligen kan utöva just makt i konsumtionen. Inte minst kommunpolitiker måste börja omfamna sitt inflytande i frågorna. Här finns chans att påverka. Ta den.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se