Stäng
november 30, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det krävs mer av Sverige – alla måste prata klimat

Det krävs mer. Väldigt mycket mer.

Så kan man sammanfatta den nya utsläppsstatistik som Naturvårdsverket redovisar i dag, och som DN rapporterar om.

Utsläppen i Sverige minskade för all del under förra året, och det är en positiv konsekvens av att vi faktiskt genomgår en omställning. Men de minskar absolut inte i den takt som krävs. Minskningen var 1,6 procent från 2015 till 2016. För att vi ska klara våra mål måste den ligga på 5-8 procent per år. Det innebär att vi redan ligger efter rejält.

Dessutom minskar inte svenskarnas klimatpåverkan alls – egentligen. För i statistiken syns inte de utsläpp som är kopplade till svensk konsumtion men där produktionen sker i andra länder. Räknar man in dem ser vi i stället en ökning, och den har pågått sedan 1990-talet.

Om vi i Sverige verkligen ska göra vårt för den helt livsnödvändiga omställning som måste till för att lösa en akut situation måste pressen på våra makthavare öka. Bara då kommer de orka, våga, förmå att fatta de beslut som krävs. Det innebär att alla som engagerar sig har ett stort ansvar att fortsätta prata om frågan och ställa krav. Det innebär också att medierna måste göra ett bättre jobb när det kommer till rapportering om klimatfrågan. Särskilt när vi går in i ett valår där löften ska formuleras och synas.

Expressen har nyligen lanserat en storsatsning på klimatjournalistik och SvD meddelade i veckan att en av deras reportrar nu ensidigt ska ägna sig åt klimatrapportering. Även Dagens Nyheter har blivit bättre under de senaste åren Det här är viktiga val. Aktörer som SVT, Sveriges Radio och Aftonbladet har dock mycket kvar att bevisa.

För medierna i Sverige har makt att påverka dagordningen och ett ansvar att göra bra journalistik om vår generations viktigaste frågor. Ett ansvar som måste tas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se