Stäng
december 20, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
"Jag minns när jag hade hästsvans och pratade om ekonomin som väder, och alla lyssnade och trodde att jag hade koll. Det var länge sen. Men härligt var det." Foto: Henrik Montgomery/TT

Det här var ju himla tråkigt, Anders Borg

Enligt finansminister Anders Borgs (M) och finansdepartementets egen förvaltningsmyndighet Ekonomistyrningsverket (ESV) blir budgetunderskottet nästa år 87 miljarder kronor.

87 miljarder i underskott!

Samtidigt som skatten sänks kraftigt, ännu en gång (hej då pengar till skolan, vården, omsorgen, infrastrukturen…). Det är inga småslantar direkt. Enligt ESV har Moderaternas Sverige nästa år det största underskottet sedan överskottsmålet infördes. Det största underskottet på hela 2000-talet.

Enligt EU:s stabilitetspakt får underskottet vara max 3 procent av BNP. ESV varnar nu för att avståndet till den gränsen ”inte är betryggande stort”. Totalt ser vi ett budgetunderskott med 200 miljarder kronor över fyra år. Vi går alltså back som land med 200 miljarder på fyra år. Samtidigt sänker Moderaterna skatten igen. Mest för de rika, inte alls för de som har det svårast.

Håller Borg och Reinfeldt på att föra oss ut i kristräsket?

Många, bland annat Politism, har påpekat vad vi har framför oss gång på gång.

Sök på Politism.se