Stäng
december 17, 2015
Margret Atladottir, redaktör
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Det här handlar inte om en enstaka ”dålig polis”

Tänk dig att du äntligen vågar polisanmäla den man som misshandlat dig. En man som även är din före detta pojkvän. Föreställ dig rädslan, men ändå lättnaden som infinner sig över att ha vågat. Polisen lyssnar, tar upp anmälan och det kanske börjar kännas liiite bättre. Tänk dig sedan att följande händer:

”När Hanna sedan kom hem och gick ut på Instagram såg hon en av polismännen leende stå och krama om en lika leende man som dessutom gjorde tummen upp. I texten till bilden hade mannen skrivit ‘Tack för din insats för samhället, svensk polis är bäst!’ Mannen bredvid polisen var den som Hanna strax innan anmält för misshandel.”

Det är en oerhört obehaglig historia som Värnamo Nyheter berättar om. Polis som poserar glatt med misstänkta gärningsmän? Hur kan det ens hända?

Well, tråkigt nog illustrerar det helt perfekt hur patriarkatet agerar när det är som jävligast. Sviker kvinnorna, struntar i konsekvenserna. För vem bryr sig om en misshandlad kvinna?

”Hon kontaktade en vän som är polis som såg till att en anmälan mot polismannen togs upp. Men någon utredning om tjänstefel blev det inte.

— Jag har fått brev från åklagaren som skrev att det är inte brottsligt att vara en dålig polis, berättar Hanna.”

Nej, det här handlar inte om en enstaka ”dålig polis”. Det här handlar om ett stort svek mot alla kvinnor som någon gång drabbats av mäns våld. Det tas inte på allvar. Det fortsätter, dag in dag ut.

Det är förjävligt.

Sök på Politism.se