Stäng
december 18, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Finansminister Magdalena Andersson (S) . Foto: Christine Olsson / TT

Det här är inte en smart strategi, Magdalena Andersson

Det är bara en vecka sedan finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade att krona för krona-doktrinen äntligen överges, vilket innebär att man kan satsa mer pengar för till exempel bekämpa den fortfarande mycket höga arbetslösheten. Alla progressiva röster kände humöret förbättras. Plötsligt skapar man sig utrymme att göra lite politik, utan att öka risktagandet.

I går kom dock Magdalena Andersson med beskedet att utgiftstaket för nästa år ligger fast, och hon säger därmed att man ska göra besparingar på åtta miljarder kronor för att finansiera flyktingmottagandet. Det är inte en klok politisk strategi, utan ställer direkt flyktingarna mot andra delar av samhällsbygget, trots att vi är i ett ekonomiskt läge där detta är helt onödigt.

Hon slår därmed också undan benen för statsminister Stefan Löfvens (S) entusiasm över att ”samhällsbygget” nu tar vid, som han uttryckte häromdagen. Det Löfven beskriver som ”arbetarrörelsen när den är som allra bäst” får nu kränga på sig tvångströjan.

Det är svårt att se att den strategin ska belönas vare sig i samhällsnytta eller opinionssiffror.

Att vi behöver förändra utgiftstaket är ingen knasig radikalvänsteråsikt, utan förs också fram av Konjunkturinstitutet (KI) och Nordeas chefsanalytiker.

Varför biter sig finansdepartementet så stenhårt fast i ekonomiska sanningar från i går, som i dag är uppenbart daterade?

Det börjar allt mer kännas som att finansministern tolkat begreppen ”ansvar” och ”ordning och reda” som något som bara kan betyda sparsamhet i alla lägen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se