Stäng
mars 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det handlar om vilket land vi vill vara

Sveriges kritik mot Saudiarabiens rättsystem och syn på mänskliga rättigheter tar sig allt märkligare uttryck.

Konstigast av allt är kanske twitter-kontot ”@arabsinsweden” som dök upp ungefär samtidigt som Sverige offentligt berättade att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien ska sägas upp. Någon lägger en ansenlig summa pengar på att marknadsföra kontot in i svenska twittrares flöden, med yxigt formulerad propaganda och hemsnickrade bilder svartmålar och anklagar utrikesminister Margot Wallström (S) för än det ena än det andra.

Men kanske är det att räkna med den typen av reaktioner när man sårar en diktaturs känsliga självbild.

Bisarrt på ett annat sätt är dock det svenska näringslivets reaktioner. Här finns ett i det närmaste totalt ointresse för att stå upp för mänskliga rättigheter eller Sveriges rätt att kritisera halshuggningar och spöstraff. I stället säger personer som Carl Bennet, industriman och mångmiljardär som till och med diskuterats som ministerämne, att Sverige borde be om ursäkt för kritiken mot Saudiarabien.
– Man kan uttrycka sig på ett sätt att det som sagts blev misstolkat och att det inte var meningen att det skulle landa som det gjort, det tycker jag vore gynnsamt, säger Bennet i Aftonbladet på torsdagen.

Sanslöst och ovärdigt.

Samtidigt kommer en i många stycken bisarr offensiv mot regeringen och mot Margot Wallström från Moderaterna. Partiledare Anna Kinberg Batra och utrikesutskottets Karin Enström vägrar prata klarspråk om Saudiarabiens halshuggningar, spöstraff och könsapartheid. Anna Kinberg Batra och Karin Enström vägrar säga om det var rätt eller fel av Sverige att avbryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Ändå har de mage att skriva en debattartikel i SvD där de ”oroar sig” för hur ”Sveriges röst” i världen låter under den rödgröna regeringen. Det hela är häpnadsväckande i diplomatisk konflikt där det borde vara en självklarhet att sluta upp bakom regeringen rätten att uttrycka högljudd kritik mot tortyr, avrättningar och förtryck.

Sundare tongångar då från liberala Expressen Ledare som menar att EU bör markera mot Saudiarabien:

”M och övriga allianspartier bör i stället sluta upp bakom Margot Wallström. Sverige befinner sig i ett diplomatiskt krigstillstånd med en av världens värsta diktaturer. Situationen fordrar ansvar.
Sverige har dessutom rätt att förvänta sig en skarp diplomatisk markering från EU enligt den solidaritetsklausul det europeiska samarbetet vilar på. Då Saudiarabien i sin motivering till att kalla hem ambassadören inte nämner det avbrutna avtalet (som måste ha spelat in) är det inte heller en rent bilateral fråga.”

Den konflikt som uppstått är ett utmärkt tillfälle att lyfta diskussionen om hur vi – och andra länder – förhåller oss till brutala och mordiska diktaturer när det kommer till pengar. Spelar det någon roll vem vi gör affärer med? Trumfar pengar alltid värderingar? Är det så vi vill leva våra liv, är det så vi vill bygga vårt land?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se