Stäng
februari 28, 2017
Amra Bajric, skribent
Det obligatoriska skolvalet löser inte segregationen. Foto: Lars Pehrson/TT

Det fria skolvalet är problemet

Alliansen vill se ”obligatoriskt skolval” för att råda bot segregationen inom skolan. Och de är inte ensamma i debatten om att se detta som en lösning på skolans problem. Lärarförbundet och friskolekoncernen Academedia skriver idag i Dagens Industri att båda parter stödjer förslaget.

Så ska man komma till bukt med socioekonomisk segregation och få en mer blandad klassammansättning. I praktiken betyder det att man vill ha barn med utländsk och svensk bakgrund i samma klass. I dag tar 4 procent av alla skolor emot tre av fyra nyanlända barn, och många av dessa skolor finns i socioekonomiskt eftersatta områden.

Att behålla det fria skolvalet eller inte är en av de mest omdebatterade skolpolitiska frågorna. Kan då ett obligatoriskt skolval, det vill säga att man tvingar alla att göra ett val av skola (rätten till att slippa välja räknas tydligen inte) leda till att resurssvaga familjer helt enkelt väljer bättre skolor?

Forskare på Stockholms Universitet har undersökt Botkyrka och Linköpings kommun, två kommuner som haft obligatoriskt skolval länge. De kommer fram till att det inte gör någon skillnad. Familjer väljer i stället skola efter bekvämlighetsfaktorer som avstånd, om ett syskon går i skolan och hur klassammansättningen ser ut. Lika söker lika.

Christer Nylander, talesperson för Liberalerna föreslår att kommuner ska kunna vägleda och hjälpa nyanlända föräldrar utan möjlighet att själva göra ett informerat val.

Att i stället avskaffa det fria skolvalet vore det bästa alternativet. Pseudolösningar som sätter press på kommuner med redan högt intag av nyanlända är däremot inte en lösning på någonting alls.

Men i debatten tycks många nu göra allt för att slippa erkänna att införandet av det fria skolvalet från första början är en avgörande faktor för segregationen.

Sök på Politism.se