Stäng
januari 27, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Ett 40-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen frihetsberövades i lördags sedan en nazistisk demonstration urartat vid Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT

Det finns ingenting vi kan lära oss av historien

Det är förintelsens minnesdag och vi lär oss aldrig av historien. Det kanske inte ens finns något att lära av historien. Det går inte att påstå att det finns några samband mellan det ena och det andra om det inte ser exakt likadant ut nu som sist.

Därför går det inte att prata om de flyktingar som dör på Medelhavet väg till ett Europa som kan rädda dem med fickpengar men väljer att avstå. Inte på förintelsens minnesdag. Det är inte samma sak. Därför går det inte att prata om den folkvalde SD-politikern och nämndemannen Tommy Ernemyr, som skriver öppet att han gärna deltar i en väpnad kamp mot judar. Inte på förintelsens minnesdag. Det är inte samma sak. Då var då och nu är nu. Därför går det inte att prata om hur flyktingar i Wales tvingas bära röda armband för att alla ska se att de är flyktingar. Inte i dag, det är en osmaklig parallell, en dag som denna.

Vi ska inte heller prata om de republikanska presidentkandidaternas hatiska och rasistiska retorik mot muslimer. Vi ska inte prata om att flera svenska debattörer vill utvisa människor även när vi vet att vi skickar dem in i tortyr eller döden. Eller att det finns en allmän strömning där vi är på väg tillbaka till den syn på mänskliga rättigheter vi hade innan andra världskriget. Det vore direkt olämpligt att ta upp det på förintelsens minnesdag.

Det är viktigt att vi just i dag undviker ämnen som fattiggörandet, misstänkliggörandet och förföljelsen av romer, i Sverige och övriga Europa. På förintelsens minnesdag ska vi inte peka på de brutala attentat, terrorn, som judar i Europa utsätts för i dag. Det är viktigt att vi just i dag håller en sansad samtalston och inte gör några avgörande historiska paralleller när vi diskuterar utvecklingen i till exempel Polen eller Ungern. Vi borde faktiskt inte ens diskutera att asylrätten undergrävs av Sveriges regering, eller att den danska regeringen bestämt sig för att börja visitera flyktingar för att beslagta deras ägodelar.

Nej, inte i dag.

Det finns ingenting vi kan lära av det, inte av historien.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se