Stäng
december 11, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Nazisterna marscherar. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Det finns hur många skäl som helst att demonstrera

På lördag är det dags för den årliga demonstration mot rasism som LO-distriktet i Stockholm anordnat sedan nio år tillbaka.

Förra året slöt flera tusen upp i kylan och tågade mot rasismen innan vi lyssnade på tal bland annat om rasismen mot romer, av Hans Caldaras. Då hade avslöjandet om romregistret präglat hela hösten men man skulle kunna hålla tal på samma tema i år, om attackerna mot fattiga romska eu-migranter, om hatet och hetsen mot dem, om de konstanta avvisningarna, om omänskligheten.

Det går också att minnas demonstrationen förra året och minnas vad som hände dagen efter den. Då gick nazister till attack mot en betydligt mindre demonstration i Kärrtorp. Resten känner vi till.

Några månader senare, på en feministisk demonstration i Malmö på internationella kvinnodagen, attackerade nazister på nytt demonstranter. Denna gång var de ytterst nära att mörda Showan Shattak.

Sedan dess har vi följt hur samma nazister reser till Ukraina för att lära sig kriga och mörda. Några av dem har skrivit på internet just om hur dessa mord känns att genomföra. Nu är de tillbaka i Sverige med den kunskapen, och samma nazistiska hat i bagaget.

Vi har också haft en valrörelse där nazisterna i Svenskarnas Parti lyckades ta rejält med plats i offentligheten och där de tågade på arbetarnas stora dag den 1 maj i Jönköping. Allt medan kyrkklockorna ringde för att varna.

Sedan den senaste demonstrationen har Uppdrag Granskning visat hur nazister attackerar unga människor på väg hem från krogen på en nattbuss. Hur de försöker mörda Fidel Ogu i Hökarängen. Det tycks röra sig om samma gäng nazister som för två år sedan högg ihjäl 22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna.

Det senaste året, eller i några fall två åren, har nazister spärrat vägen för journalister på väg in till tidningen Norra Skånes redaktion, försökt ”försegla” Falu Kurirens redaktion, genomfört olaga hot mot Expressen/GT genom att en man beväpnad dök upp i receptionen.

Nyss har också väckts åtal mot nazister från bland annat Svenskarnas Parti som planerat attentat mot förortsbor i Husby.

Många pratar om Sverigedemokraterna när de pratar om rasismen i Sverige men en demonstration mot rasism handlar om så oerhört mycket mer än dem. Även om Sverigedemokraterna är den organiserade rasismens allra mest framgångsrika gren i Sverige, och den gren som har möjlighet att förändra samhället som mest just nu, ska vi vara på det klara med att det bara utgör en bråkdel av det problem vi har med konfrontativ rasism i Sverige.

I den här texten lyfter jag några enstaka exempel på varför det är viktigt att demonstrera mot rasismen på lördag. Problemet är att jag hade kunnat skriva den precis hur lång som helst.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se