Stäng
oktober 27, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Brand vid en gammal skola i Onsala, som skulle användas som asylboende. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det finns ett annat Sverige bortom SD:s hets och hat

Asylboendebränderna fortsätter, det är som att det blivit normalt, en del av svensk vardag. De platser där flyktingar ska få en fristad i vårt land har blivit måltavlor.

Häromdagen publicerade Sverigedemokraterna i Lund en lista på platser där nya tillfälliga boenden, bland annat för flyktingar, skulle upprättas. SD:s Ted Ekeroth menade att det är ”vänsterflum” att oroas över vad partiets spridning av adresserna kan leda till. Detta samtidigt som Teds bror – Kent Ekeroth – höll tal i Trelleborg om att Sverige går mot ”undergång” samt slog fast att svenskarnas stubin brunnit ned och att det snart ”smäller”. I publiken stod uniformerade nazister och applåderade. I Stockholm ställer Jimmie Åkesson in intervjuer för att han riskerar att få obekväma frågor.

I natt brann det då till slut i ett flyktingboende i Lund (dock inget av de som listats). Brottet rubriceras som mordbrand, eventuellt med hatbrottsmotiv.

Totalt handlar det nu om ett 20-tal asylboenden som brunnit sedan i våras. Som terror är det effektivt. Det sätter skräck i såväl de nyanlända som i lokalsamhällen som står beredda att öppna sina armar för att ta emot människor i behov av skydd.

Det förstör möjligheterna för människor med olika erfarenheter att mötas.

Åttaårige William Mathisen intervjuades i SVT i söndags efter att ett tilltänkt boende i Kånna hade satts i brand. Han var besviken över branden. Hans inställning visar tydligare än allt annat vad Sverige kan vara, när det inte är SD:s Sverige. När det inte är terror, hatbrott, hets, rasism och rädsla.
– Flyktingar skulle ju komma! Vi kunde leka med dem. Det hade varit roligt att lära känna några andra också.

Sök på Politism.se