Stäng
november 9, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det finns all anledning att vara rädd efter Donald Trumps seger

Donald Trump blir USA:s president och det är svårt att skriva något vettigt om det. Att vakna upp i Sverige och känna sig genuint rädd för ett amerikanskt valresultat är en sak. Att som till exempel HBTQ-person eller svart, som mexikan i USA eller som amerikansk muslim, ställas inför detta är förstås något helt annat.

Trump utgör ett verkligt hot mot dessa grupper redan i närtid. Han är naturligtvis också ett hot mot kvinnors rättigheter, inte minst aborträtten. Om jag som vit svensk man sitter här och fruktar framtiden är det ingenting emot hur det känns för de grupper i USA som Trump hatar mest.

Han vinner mot en oerhört erfaren kandidat som hade en bättre organisation bakom sig, som hade mer pengar bakom sig, den sittande presidenten med sig, stöd från stora delar av världens politiska ledare. Trump vinner dessutom utan att ha ett starkt stöd från det republikanska parti han representerar, utan uppbackning från högerns traditionella frontfigurer. Han gör det trots att han gjort några av de vidrigaste uttalanden som en kandidat någonsin levererat under en valkampanj. Men allt detta som normalt hade talat emot honom har i stället visat sig vara till hans fördel. Det säger något om vår tid.

Vid sidan om den skräck många amerikaner måste känna för vad som händer i landet nu finns all anledning att vara lätt panikslagen över Trumps utrikespolitik. Även om han under valrörelsen sagt sig vara mindre intresserad av att lägga sig i konflikter och krig i resten av världen kan läget förändras sekundsnabbt. Vad händer om Trump blir provocerad? Om ett nytt terrorattentat drabbar USA? Vem vågar slå fast att han inte i rent raseri kommer att plocka fram kärnvapenkoderna och bomba den han anser vara skyldig?

I juni skrev vi om Trump, hur ingenting kunde rubba honom under valkampanjen och hur farlig han är om han får makten:

”Fortfarande hörs invändningar om att Trumps politik är omöjlig och att han inte kommer att kunna genomföra den, att världssamfundet kommer att reagera. Det räcker med att titta på hur begreppet mänskliga rättigheter devalverats i Europa och hur asylrätten kommit att i praktiken upphävas i några av världens rikaste länder för att förstå att det ”möjliga” aldrig stoppar en Trump.

Hans retorik är i själva verket ett löfte om våld och om en massiv konfrontation med alla människor som över huvud taget associeras med ”fel” religion. Inga protester får honom att backa. Ingen förväntan om rationalitet och logik är applicerbar på honom. Inga tidningsartiklar eller fräna argument tycks bekymra honom. Han är osårbar. Politiska motståndare, det republikanska partiet, grävande journalister och internationella konventioner kan inte komma  åt honom.

De enda som kan hindra honom, och en möjlig katastrof, är väljarna.

Nu gjorde väljarna alltså inte det. Och den som vill hindra fler katastrofer måste snabbt börja fundera på hur.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se