Stäng
mars 16, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ger skattesmitare Frank Belfrage medalj. Foto: Marcus Ericsson / TT

Det finns all anledning att bli förbannad efter granskningen av överklassens skattevanor

Den som tittar på Uppdrag Granskning i SVT i kväll får se ett reportage om en feg rik överklass som vägrar betala skatt.

Du får dessutom se samhällseliten visa upp en enastående ryggradslöshet när de konfronteras. De vill bara komma undan, och lägger på luren, gömmer sig eller låter sina anställda ljuga för deras skull.

Det är ett program som gör vem som helst rasande och det är en ilska som inte minst bottnar i en rent moralisk upprördhet. Skattesmitarna är klandervärda personer eftersom de mycket väl kan – men bara skiter i – att betala den skatt de borde. Eftersom de kan, men vägrar vara med och bära sin del av bördan.

Den som läst Gabriel Zucman vet att det handlar om oändligt mycket större summor egentligen, men Uppdrag Gransknings reportage fokuserar på vad de kunnat styrka: Att minst sju miljarder kronor fattas statskassan varje år på grund av de här skattesmitande privatpersonerna.

En regelförändring gör att rika skattesmitare börjat plocka hem sina pengar – inte för att de blivit hederliga, utan för att de inte längre är rädda för att  åka i finkan. Nästan 10 000 personer har hittills lämnat in så kallade ”självrättelser” till Skatteverket.

Moderaten Walburga Habsburg Douglas, tidigare riksdagsledamot, finns bland skattesmitarna. Hon vill förstås inte prata om detta när SVT hör av sig.

Moderaten Marianne Kierkemann finns bland skattesmitarna. Hon hade både kapital och förmögenhet utomlands som hon inte deklarerat för samtidigt som hon satt i riksdagen.

Otto von Arnold är godsägare, direktör och tidigare riksdagsledamot för KD. Han är en av få som ställer upp på intervju men imponerar inte när han skyller sitt skattesmitande på sin mamma. Hon ”ville inte” att pengarna skulle beskattas, berättar han från sitt slott.

Överklassen förnekar sig inte.

Bland individerna som Uppdrag Granskning avslöjar hittar vi också näringslivstoppar som Karl Adam Bonnier, Peter Wallenberg, Gunnar Brock (Investor) och Anders Igel (Telia Sonera/Swedbank). Där finns också flera ägare av gårdar, gods och slott som samtidigt som de undviker skatt får rejäla stöd med skattepengar för att bedriva sin slottsverksamhet.

Där finns greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister, tidigare överhovmästarinna Alice Trolle Wachtmeister, Agneta Kreuger och Fredrik Gottleib. Samtliga mycket närstående (den skattefinansierade) kungafamiljen. Även Marianne Bernadotte (jepp, en del av kungafamiljen) visar sig ha smitit undan skatt.

De vägrar förstås svara på frågor. Ryggradslösheten är närvarande genom hela programmet.

Skattejuristen Staffan Andersson företräder många i skattesmitareliten och säger sig ha fått ”löften” från Skatteverket om att inte tala högt om ”känsliga personer” som plockar hem oskattade pengar. Han gömmer sig bakom ett paraply när Uppdrag Granskning får tag på honom och vill ställa frågor.

En annan skurk vars medverkan är anmärkningsvärd är Frank Belfrage, en av Sveriges mest uppburna diplomater – och kabinettssekreterare åt Carl Bildt 2006-2014. En otroligt viktig person i alliansregeringens toppskikt som visar sig ha hört till skattesmitargänget samtidigt som han var en central spelare i alliansens utrikespolitik.

Han vägrar förstås kommentera och gömmer sig på sin lobbybyrå tills reportarna går hem.

Uppdrag Granskning väcker flera tankar om hur jakten på skattesmitarna kan bli bättre, inte minst Skatteverket har en rejäl hemläxa att göra. Men vad programmet verkligen visar är hur en svensk överklasselit fortfarande anser sig stå över systemet. Och detta oavsett om de är företagsledare eller folkvalda.

Ingenting tycks räcka för att förändra den uppburna kastens oändliga känsla av att de har rätt till särskilda privilegier.

Och vet ni vad: Ingen högerpolitiker eller högerdebattör kommer att på allvar kritisera dem, eller komma med förslag på hårdare regler, efter kvällens program.

Uppdrag Granskning sänds i SVT1 i kväll 20:00.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se