Stäng
augusti 13, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
32 miljarder. Minst. Varje år. Foto: Hasse Holmberg / TT

Det enda argumentet för ränteavdragen

Subventionera inte lånefesten, skriver Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida i dag och föreslår avtrappade ränteavdrag. DN:s ledarsida instämmer. Frågan aktualiseras av att Vänsterpartiets Ulla Andersson säger att detta är något V kommer att driva i budgetförhandlingarna.

Tidigare har Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén föreslagit samma sakCenterpartiet tycker också det är en klok idé. Förre finansministern Anders Borg (M) vill också trappa ned ränteavdragen, men vågade inte säga det förrän väljarna gett honom kicken.

Egentligen – EGENTLIGEN – finns en bred samsyn om att ränteavdragen borde trappas av, det är ett utmärkt steg att ta av en rad olika skäl:

1. Hushållen är belånade upp över öronen, en lånekarusell som snurrar snabbare delvis på grund av att staten subventionerar lånen så oerhört mycket.

2. Pengarna skulle komma till enorm nytta på andra ställen. Förra året förlorade staten 32 miljarder kronor (!!!!!) på ränteavdragen, trots att räntorna är rekordlåga (tänk hur stora summor det blir om räntan stiger).

3. Avdragen går mest till de som är rika. De klarar sig bra utan.

Ränteavdraget är i princip omöjligt att försvara politiskt. Men ändå, trots att alla vet detta, så kommer ränteavdragen sannolikt bli kvar. Och det enda argumentet för dem är det som kommer att vinna: Att såväl Socialdemokraterna i regeringsställning som Moderaterna i opposition är livrädda för att medelklassen ska bli irriterad. Partierna litar inte på sin egen förmåga att motivera förändringen.

Då vågar man inte göra det som är rätt.

Sök på Politism.se