Stäng
juli 8, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Det dödliga våldets USA

Den senaste veckan har två filmklipp spridits.

Ett där man ser hur ett antal poliser avrättar Alton Sterling, när denne står och säljer CD-skivor. Poliserna arbetar i Baton Rouge, där kroppskameror (som vi skrivit mycket om förr) ska vara en del av uniformen. Men i detta fall var kamerorna avstängda.

Ett annat där Philando Castile skjuts till döds i sin bil med sin dotter i baksätet och sin fästmö i sätet bredvid. Polisen skjuter ihjäl honom med fyra skott genom rutan när Castile sträcker sig mot handskfacket för att ta fram sitt id-kort.

De två dödsskjutningarna är bara två i raden av oförsvarbara dödliga polisingripanden mot svarta amerikaner. Rörelsen Black Lives Matter bottnar just i insikten att svarta liv inte värderas lika högt som vita; inte i massmediernas rapportering, inte av polisen, inte av myndigheterna. Varje nytt fall där svarta liv tas – och där det inte får några konsekvenser för de som skjuter – bidrar till en eskalering inte bara av sorgen utan också av vreden. Mot orättvisan och förtrycket som sådant, men mot polisen och myndigheterna specifikt.

På torsdagen gick Beoyncé ut på sin sajt och försökte hitta ett sätt att rikta ilskan rätt:

Beyoncé, vars engagemang mot polisvåldet sträcker sig flera år tillbaka, uppmanar sina lyssnare – och alla som är engagerade – att kontakta politikerna och ställa krav på förändring.

Beyoncé är världens största artist i dag och hennes betydelse för att sätta frågan om våldet mot svarta i rampljuset (bokstavligt talat) kan inte överskattas. Men hennes – och andra kända profilers – engagemang är en produkt av Black Lives Matter-rörelsens konsekventa och breda mobilisering och aktivitet. Det är också en rörelse som arbetat målmedvetet mot presidentvalskampanjen, och som gått in i och blivit en avgörande del av Bernie Sanders socialistiska rörelsebygge. Det är en rörelse som kommer att förändra det amerikanska samhället, förhoppningsvis snabbt.

Vad som däremot inte kommer att förändra samhället är en eskalering av våldet. Den slutsatsen är viktig vad som än motiverar de ansvariga för attentatet som inträffat i Dallas. Där har en demonstration mot polisvåldet följts av en attack mot poliser, och krypskyttar har dödat fem poliser och skadat minst sex till. Vilka gärningsmännen är, och vilka motiven är, vet vi inte ännu.

I skrivande stund har polisen omringat en misstänkt, som påstår sig ha placerat ut bomber i Dallas. Om det är sant vet vi inte. Vad vi vet är att mer våld och död är det absolut sista som behövs i den extrema anspänning som redan präglar USA i dag.

Sök på Politism.se