Stäng
augusti 9, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutson (S). Foto: Christine Olsson / TT

Det blir inga klassresor utan mer pengar till utbildning

Det hör inte till vardagen att man ilsknar till över högskolepolitiken i Sverige. Men plötsligt händer det. Inte heller tänkte vi oss att en rödgrön regering skulle stjälpa studenter från studieovana hem. Men med fullständigt missriktad välvilja är det nu på väg att ske.

Utbildning är ett av de viktigaste medlen för att minska klyftorna i samhället. Och Socialdemokraternas politik att öka antalet högskoleplatser är i sig god. Men utan resurser till det som verkligen gör skillnad, nämligen undervisning, händer inte mycket. Det blir samma visa som med all annan offentlig verksamhet – inget får någonsin kosta något.

Högskolor och universitet ska inte längre arbeta med breddad rekrytering utan breddat deltagande. Det låter ju bra. Men journalisten Göran Rosenberg beskrev problematiken i en krönika i Sveriges Radio så här:

”Jag har naturligtvis inget emot att fler människor får möjlighet till högre utbildning, än mindre att de klarar av den, men jag har ett problem med en politiker som utan att blinka låter meddela att uppgiften att få allt fler människor med skiftande studieförmåga och studiemotivation att påbörja och fullfölja en krävande högre utbildning inte behöver kosta något.”

Planeringschefen på Lunds universitet larmade redan förra året om att grundutbildningarna på universitetet är vid smärtgränsen. Han menade att de riskerar att rasa i kvalitet på samma sätt som grundskolan redan gjort (att grundskolan utmålas som ett skräckexempel borde få alla på Utbildningsdepartementet att sätta kaffet i halsen). Redan nu har många humanioraämnen så lite som fyra timmars lärarledd tid i veckan.

I regeringens egen text står det uttryckligen att förändringen från breddad rekrytering till breddat deltagande inte beräknas kosta något alls. Det arbete universiteten redan gör blir lag i stället. Regeringen har visserligen infört ett extra anslag för att höja kvaliteten och öka antalet undervisningstimmar. Men som nämns i en årsredovisning från Uppsala universitet – anslaget är tidsbegränsat och osäkerheten är därför stor. Det går inte att ändra kurser med pengar man snart förlorar. Lagändringen är däremot permanent. Grundutbildningarna måste fortsätta pressas till bristningsgränsen.

Om högskoleministern Helene Hellmark Knutson verkligen vill att fler studenter från studieovana hem ska påbörja och avsluta en högskoleutbildning måste hon tänka om. A och O för studenter som inte får stöd hemifrån är att mycket tid läggs på undervisning och uppmuntran. Det blir i praktiken omöjligt utan mer pengar. De resurser universitet och högskolor får ska stoppas i många gapande hål.

Och vad händer med studenterna? Jo, precis som i grundskolan kommer studenter från studievana hem att kunna räkna med stöd hemifrån och studenter från studieovana hem får nöja sig med de få undervisningstimmar som erbjuds. Vilka kommer lida största risk att hoppa av tror ni? Vilka missar sin chans till klassresa?

Men visst, regeringen kan åtminstone hänvisa till att de borde klara sig. Enligt lagen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se