Stäng
april 22, 2016
Elis Örjes, medarbetare
Vi måste motverka det borgerliga bidragsberoendet. Foto: Foto: Henrik Montgomery COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Det är synd om bidragsberoende borgare

DN avslöjar att den före detta moderatledaren Bo Lundgren fått tusentals kronor för mycket i pension från staten. Varje månad. Han har därtill skickat mail för att pressa tjänstemännen på Statens tjänstepensionsverk till att tolka reglerna till hans fördel.

Innan ni nu blir upprörda över detta måste ni tänka på att Lundgren bara är ett offer. Ett offer för bidragsberoende.

”Det är för många människor som har hoppats på jobb, men som i stället fastnat i bidragsberoende”

Så skrev ModeraternaExpressen Debatt den 9 januari i år – och de fortsätter beskriva hur detta beroende är en delorsak till att 800 000 personer i dag lever i utanförskap. Bidragsberoendet förekommer uppenbarligen i alla samhällsklasser och tvingar borgerliga politiker att hyckla sig fram genom livet medan högerdebattörerna lika hycklande tittar åt ett annat håll.

Aftonbladet skrev för en vecka sedan om Göran Hägglund som fortfarande tar ut statsrådspension på 61 334 kronor i månaden trots att han har fyra jobb. Sedan har vi Carl Bildt som tar ut 1 488 000 kronor i omställningsbidrag trots att han sitter i styrelsen för Magnora Aktiebolag som bland annat äger PR-byrån Kreab, skolkoncernen Kunskapsskolan och undersökningsföretaget Demoskop.

Beroendeproblematiken är mycket utbredd. Maud Olofsson och Lars Leijonborg tog ut avgångsvederlag trots att deras företag omsatte miljoner kronor. Totalt har den förra regeringens statssekreterare och ministrar tagit emot 80 miljoner kronor i bidrag från staten.

Man kan fråga sig hur dessa politiker mår? Hur känner de sig när de går upp på morgonen? För evigt stämplade som bidragsberoende borgare.

Detta djupa samhällsproblem måste vi komma till rätta med och man får vara glad att också Moderaterna har kommit till den insikten. Inte nog med att det kostar statskassan miljontals kronor, det riskerar i förlängningen att leda till både utanförskap för individen och urgröpa tilltron till politiker i Sverige.

Sök på Politism.se