Stäng
augusti 23, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är rätt att protestera mot fascisterna – trots allt

Fler bör protestera mot att högerextrema Nya Tider är utställare på bokmässan, skrev vi i förra veckan. Strax därefter behövdes dock inte så mycket fler protester, eftersom bokmässan ångrade sig och valde att tacka nej till Nya Tider.

Hur som helst har beslutet väckt en intressant diskussion inom både vänstern och högern. Dels har delar av vänstern – bland andra Mathias Wåg i en läsvärd text i Brand – till en del anammat en argumentation som liberaler brukar ägna sig åt: Vi spelar dem i händerna genom att protestera, de är bara ute efter en reaktion, hela deras poäng är att göra de politiska motståndarna förbannade.

Wåg har helt rätt i att det är ett strategiskt val från Nya Tider, liksom Sverigedemokraterna och för all del även små nazistpartier som (insomnade) SvP att göra sånt som förargar politiska motståndare och därigenom åka snålskjuts ut på en större arena.

Mathias Wåg konstaterar också – detta dock stick i stäv med tidigare nämnda liberaler – att man inte heller kan avstå från protester när fascisterna försöker göra sig plats i rumsrena sammanhang. Han svävar dock betänkligt på målet om vad man faktiskt ska göra, hur man ska agera.

För egen del landar jag i att det ändå är bättre att protestera högljutt än inte, bättre att fascisterna inte framträder på mässan än att de medverkar.

Den diskussionen har också Mohammed Ryback skrivit om tidigare, när det gällde demonstrationer och protester mot bland annat Sverigedemokraterna. Och som DN:s Hynek Pallas skrev i en tweet: Förra gången ingen brydde sig fick Nya Tider presstöd.

Wågs konstaterande att mindre reaktivitet och mer proaktivitet är vägen framåt är dock värt att ta med sig. En del i den proaktiviteten borde förstås vara att formulera hur proaktiviteten ska se ut i praktiken, något som kanske inte görs vare sig den här texten eller i Brand-texten.

Från höger kommer föga förvånande betydligt knasigare invändningar mot att Nya Tider inte får vara med. Håkan BoströmGöteborgs-Postens ledarsida skriver som följer:

Alice Teodorescu på samma tidning skriver:

”Det finns ett egenvärde i att åsikter får brytas fritt, också de åsikter som man själv inte delar. Oavsett hur avskyvärda eller stötande de än må vara. Det betyder inte att alla åsikter därmed är bra eller att alla handlingar baserade på dessa åsikter är legitima. Men yttrandefriheten existerar bara så länge vi vågar utnyttja den.”

Och visst håller alla med om att åsikter ska få brytas fritt. Det är ju toppen.

Men det är svårt (gudskelov!) att se Boström och Teodorescu enligt samma principer försvara att hatpredikanter tidigare bjudits in till muslimska familjedagarna. Tvärtom är det lätt att se det sunda i att inte välkomna och lyfta fram en imam som gång på gång sprider hat mot till exempel HBTQ-personer eller judar.

Så varför är det så svårt att se det rimliga i att bokmässan säger nej till en mycket obehaglig fascisttidning?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se