Stäng
juli 16, 2016
Yasmin Hussein, skribent
Foto: Jessica Gow/TT

Det är osvenskt att vara moderat

Ingen har missat de senaste nationalistiska strömningarna i svensk politik. Det pratas om svenska värderingar, hur människor ska hälsa och partiledare har konstaterat att i Sverige råder jämställdhet. Ja, det senaste kommer från moderaternas ordförande Anna Kinberg Batra.

Här i Sverige råder jämställdhet.

Till nationaldagen skrev hon och moderatkollegan Andreas Norlén en debattartikel i SvD med följande rader:

”Decennier av jämställdhetskamp har gjort oss till ett av världens mest jämställda länder. Även om vi har många utmaningar kvar är Sverige ändå landet där en mycket hög andel kvinnor har en egen försörjning, landet där män med barnvagn är ett vanligt inslag i stadsbilden, landet där hälften av partiledarna är kvinnor.”

Har moderaterna varit en ledande kraft för svensk jämställdhet? Jag vill gärna höra från moderater hur de var med om att driva igenom allmän barnomsorg. En reform som bidragit till miljoner svenska kvinnors intåg på svensk arbetsmarknad. Eller när moderaterna röstade nej till fri abort i jämställdhetens namn. Kanske var det för att stärka landets kvinnor som de också röstade nej till deras rösträtt 1919?

När Anna Kinberg Batra skriver och pratar om svenska värderingar lyfter hon gärna hur viktig jämställdheten är för oss svenskar. Det finns inget svenskare.

Så vad har Moderaterna, tidigare känt som Högerpartiet, gjort för denna unika svenskhet? Det räcker inte med plattityder och viftande med den svenska flaggan. Det som många i dag framhåller som ”svenskt” kom fram genom vad Anna Kinberg Batra förmodligen skulle betecknat som ”socialistiska experiment” om hon varit partiledare när det infördes.

Vår frihet och öppenhet är ett resultat av decenniers arbete för jämlikhet – det kallas politik, och handlar om att vinna konflikter mot en konserverande höger. Det handlar inte om gemensamma svenska värderingar.

Så, kära moderater: Innan ni håller fler tal om svenskhet vill jag gärna veta vad ni har gjort för de värden som konstituerar bilden av Sverige.

Show me the receipts.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se