Stäng
juli 2, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Alexandria Ocasio-Cortez Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

”Det är inte meningen att kvinnor som jag ska ställa upp i val”

”Det är inte meningen att kvinnor som jag ska ställa upp i val.”

Så sa 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez som trots att många trodde det var omöjligt – vann i primärvalen i New York. Hon fick fler röster än demokraten Joseph Crowley som har suttit i USA:s representanthus för ett av New Yorks distrikt i 19 år. Ocasio-Cortez är den första som vågat utmana honom sedan 2004. På bara ett år gick hon från att arbeta som servitris för att försörja sin familj till att bli det Demokratiska partiets nya löfte.

Hennes hjärtefrågor är bland annat rätten till sjukvård, kvinnors rättigheter och att göra bostaden till en mänsklig rättighet. Hon vann förra veckan, och det har självklart hunnit komma en backlash med konservativa, framförallt män, som ska berätta hur det egentligen ligger till.

Den konservativa programledaren Sean Hannity varnade för hur “farlig” hennes valplattform är. En annan konservativ TV-personlighet hakade på med ett foto på hennes barndomshem som han menade var ”långt från Bronx” där hon sagt att hon vuxit upp. Men hon hade svar på tal:

Många är nervösa för vad Ocasio-Cortez innebär för amerikansk politik, även Demokraterna som hon representerar. Hon är medlem i “Democratic Socialists of America” som blir allt starkare i USA, och som konservativa och högerliberaler har all anledning att vara rädda för. Men som vänstern i USA har all anledning att sätta sitt hopp till.

Ocasio-Cortez vinst ger lite energi i den annars mörka Trump-eran.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se