Stäng
mars 22, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är inte konstigt att folk tror att medierna mörkar

I en omdiskuterad artikel i DN spreds en rad idiotiska påståenden om ”mediernas mörkning” om invandring.

Denna mörkningsdebatt fick sin fortsättning i P1:s Studio Ett på måndagen. Tidigare moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och maken Ulf Adelsohn, tidigare moderatledare, utvecklade sina resonemang.

Det var en sjövild tillställning där det spreds rena felaktigheter om att ”mörkning” skett för en artikel i SVT inte citerats av andra medier. Här spricker påståendet om mörkning redan i första delen av meningen, för som så ofta i dessa debatter hänvisar konspirationsteoretikerna till något som publicerats av Sveriges största medier. Hur kan en opinionsundersökning vara mörkad om den beställts av och publicerats i något av de största medierna?

Nåväl, än tydligare blir den totala vilsenheten när man faktiskt kollar upp det Adelsohn påstår, att DN och SvD inte skrivit om undersökningen (eftersom de ”mörkar”). Båda tidningar hade gjort just detta. Och även i Expressen och Aftonbladet återgavs resultatet från SVT:s opinionsmätning.

Sådär är det väldigt väldigt ofta. Det som påstås ha förtigits har i själva verket publicerats. Kritikernas invändning är egentligen en fråga om nyhetsvärdering. De hade önskat att varje artikel som publiceras handlade om ”invandringens problem”, i stället för bara varannan.

En annan del i makarna Adelsohns hållning som förtjänar att diskuteras, eftersom det är så ofta förekommande, är  att de inte ser skillnad mellan ledarsidor och nyhetsjournalistik.

De menar till exempel att agendadrivna opinionstexter från vänster är ett bevis på att nyhetsjournalistiken är vänstervriden. Detta är ett problem som vi som jobbar med medier, och kanske ännu mer vi som jobbar med just opinionsjournalistik, bör fundera kring.

Alla måste fatta:
1. Aftonbladets ledarsida är inte nyhetsjournalistik. 2. Politism är inte nyhetsjournalistik. 3. DN Ledare är inte nyhetsjournalistik. 4. Expressen ledare är inte nyhetsjournalistik.

Och så vidare.
Har denna kunskap gått förlorad?

Man ska dock inte bli förvånad över att många numera läser Avpixlat och tror att medierna aktivt mörkar ”invandringens problem”. Detta är ju vad högeropinionsbildarna också i riktiga medier påstår, gång på gång på gång. I Studio Ett pekade Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth på flera specifika texter från Expressens ledarsida som bevis för att en omfattande mörkning och ett ljugande från journalistiken pågår. Det är inte konstigt att den uppfattningen sprids. Jag har också läst de texterna. Detta är vad Expressens ledarsida återkommande påstår.

Och på DN:s ledarsida har vi till exempel läst att Avpixlat och Politism är precis samma skit. I sociala medier relativiserar normalhögern gång på gång sajter som ”Nyheter Idag”. Många annars seriösa debattörer pekade på just den sajtens drevande mot DN som relevant och utmärkt journalistik.

Så varför skulle inte en tidigare kulturminister och en tidigare partiledare dela de här uppfattningarna? De är rotade i och spridda av den debatterande högern som, med eller utan avsikt, blivit rasistsajternas apologeter och hjälpt till att lyfta konspirationsteoriernas logik.

Sök på Politism.se