Stäng
februari 7, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Det är helt okej att sjuka är sjukskrivna

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kritiseras nu av oppositionen för att antalet långtidssjukskrivna snabbt blivit betydligt fler. Vid en första anblick kan kritiken verka befogad, om man bara tittar på siffrorna är det ju uppenbart att de långa sjukskrivningarna blivit fler sedan den rödgröna regeringen tog över.

Men låt oss backa bandet lite.

När alliansregeringen 2008 införde sin utförsäkringspolitik var sjukskrivningarna redan snabbt på väg ner sedan ungefär sex år. Och trots att de nya reglerna kastade ut svårt sjuka människor i fattigdom innebar alliansens politik inte att sjukskrivningarna fortsatte minska. Tvärtom vände de snabbt uppåt igen, mindre än två år efter att de nya reglerna, med hänsynslösa konsekvenser, infördes.

Sjuka gjordes inte bara fattiga. De tvingades även arbeta trots mycket svåra sjukdomar. Många sjuka som kastades ut ur systemet tvingades in i socialbidragsberoende – och bort från hus och hem. Efter en tid började till och med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) förklara massarbetslösheten med att så många tidigare sjukskrivna inte kan få något arbete, eftersom de är sjuka. Men han ville inte göra upp med sin politik, utan tyckte i stället att anhöriga till de sjuka kunde försörja dem. Politiken var brutal, och misslyckad.

Okej, tillbaka till nutid.

Utförsäkringspolitiken har till stora delar försvunnit – och då ser det plötsligt ut såhär (bild från SVT:s Rapport):

Skärmavbild 2017-02-07 kl. 09.34.40

Det som har hänt är nu inte att den rödgröna regeringen blixtsnabbt börjat föra en politik som gör människor svårt sjuka under lång tid.

Det som hänt är bara att de som faktiskt är sjuka finns kvar i sjukförsäkringen. Att människor som den tidigare alliansregeringen gömde undan genom att hänvisa dem till andra system plötsligt blir synliga igen. Att den är sjuk också får det skydd som sjuka har rätt till.

Detta gör att Moderaterna, som vill tillbaka till sitt gamla system, höjer tonläget. Hur kan dessa människor få synas i statistiken? Varför går de inte på socialbidrag i stället? Varför försörjs de inte av sina barn i stället?

I söndagens Agenda i SVT fick Annika Strandhäll frågan om det ”är okej” att de långtidssjuka nu också är långtidssjukskrivna:
– Det är faktiskt helt okej. Anledningen till att det sjönk till de nivåerna är ju för att människor blev utförsäkrade och inte tilläts vara sjukskrivna. Och det är klart att då sjunker antalet ner på 1 500 långtidssjukrivna i ett land på 10 miljoner invånare. Alla inser att det är helt orimliga siffror. När vi då tar bort den bortre tidsgränsen så är det klart att då syns de sjukfallen som borgarna försökte gömma.

Denna självklarhet gjorde förstås inte Moderaternas ilska mindre. Men hon har ju rätt.

Våra socialförsäkringar är till för att försäkra människor och för att säkerställa att den som är sjuk inte kastas ut på gatan eller ser sin trygghet sönderslagen i för att hen blivit sjuk. Så bygger vi ett samhälle där människor får möjlighet att komma tillbaka, så rustar vi för att så många som möjligt ska kunna återvända till arbetsmarknaden.

Det här ska inte Moderaterna få rasera igen, vare sig med alliansens eller Sverigedemokraternas hjälp.

Sök på Politism.se