Stäng
juni 5, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från en manifestation som rörelsen 'Vi står inte ut' arrangerade i mars i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är fler och fler som inte står ut

I förra veckan skrev vi om de omänskliga tvångsdeporteringarna till Afghanistan, där unga skickas från Sverige till Kabul samtidigt som bombdåd i staden dödar hundratals människor.

Den rödgröna regeringen förhåller sig än så länge kallsinnig till de förhållanden som väntar de tvångsdeporterade. Men det rör på sig i partierna. På Miljöpartiets kongress pressade Grön Ungdom på och fick igenom en ny linje där Miljöpartiet ska verka för att de som kom till Sverige 2015 som ensamkommande ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd.

Även inom socialdemokratin är det allt fler som inte står ut med det som sker. EU-parlamentarikern Anna Hedhs tweet sammanfattar en intern kritik mot den S-ledda regeringen som hörs allt mer.

I socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken kräver 14 socialdemokratiska riksdagsledamöter att regeringen hittar en bättre lösning för ensamkommande och unga:

”Berättelser om blodiga förföljelser och dödade familjemedlemmar och ett stående hot mot sig räcker inte, och som medmänniskor undrar vi hur det inte kan vara nog.
[…]
Flera har valt att avsluta sitt liv, av rädsla för att skickas till Afghanistan.
[…]
Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan vi inte försvara och det kan inte fortgå.”

Än så länge sker detta i relativ medieskugga, eftersom allt ljus riktats mot Moderaternas och Liberalernas partiledarkriser. Men det interna upproret mot regeringens hållning bereder ut sig mer och mer för varje dag som går.

Få engagerade sig politiskt för att rycka på axlarna när unga begår självmord för att slippa se regeringspolitik verkställas – och mobiliseringen mot utvisningar kommer därför att fortsätta och ta ytterligare fart.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se