Stäng
juli 12, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Demonstranter vid en Black Lives Matter-protest i Tampa på måndagen. Foto: Loren Elliott/AP/TT

Det är Black Lives Matter som visar vägen

Efter attentatet som dödade fem poliser och skadade ytterligare sju i Dallas befarar många ett eskalerat våld – mot både svarta och mot poliser. Ytterligare ett par polisskjutningar har inträffat efter dådet och i den amerikanska debatten hörs å ena sidan krigsretoriken – å den andra sidan breda uppmaningar till dialog.

Tidigare republikanske kongressledamoten Joe Walsh stod för ett av de mest hetsande och allra vidrigaste utspelen när han genast efter attentatet i Dallas tycktes uppmana till ett slags raskrig eller inbördeskrig mot svarta.

Cm_nQkrWIAAXMML

Å den andra sidan gick Snoop Dogg och The Game ut och tog initiativet till dialog med polisen, med budskapet om att ”kommunikation är nyckeln”:

De båda rapparna har också tågat i demonstrationer efter attentatet för att visa att proteströrelsen fortsätter markera mot de vettlösa polisavrättningar av svarta som aldrig tycks ta slut. Och medan somliga nu pekat finger mot Black Lives Matter, som om det var den fredliga organiseringens fel att poliser sköts,  inser lika många – även republikaner – att det är en vansinnig väg framåt.

Till och med politiker som högerkonservative Newt Gingrich har gått ut och sagt att fler måste förstå hur farligt det är att vara svart i ett möte med polisen i dag.

Black Lives Matter då? De fortsätter såklart. Och i Inglewood i Los Angeles formerade de sig som ett fredstecken. En rätt stark markering när personer som tidigare nämnde Joe Walsh, och andra, tycks vilja se mer våld och fler konfrontationer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se