Stäng
januari 18, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Charles Koch är inte bara en av världens rikaste gubbar, han lägger också stora summor på att påverka politiken. I princip allt som är sunt och vettigt kämpar han emot. Foto: Bo Rader/AP/TT

Den rikaste procenten måste göras fattigare

Riktigt rik blir man bara på andra människors arbete. Så frodas ojämlikheten.

När Oxfam nu, i en ny rapport, tittar närmare på ojämlikheten i världen ser vi att den fortsätter växa och att begreppet ”riktigt rik” knappast räcker till. Klyftan mellan de som har mest och resten av världen eskalerar. Siffrorna är ofattbara och oacceptabla.

En procent av världens befolkning har nu större tillgångar än resten av världen tillsammans.

Vänta, vi tar det en gång till. Låt det sjunka in:
En procent av världens befolkning har större tillgångar än resten av världen tillsammans. De 62 rikaste personerna äger lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Det är en grundläggande konflikt. Medan vissa svälter och saknar möjligheter att påverka sina liv, medan deras drömmar saknar värde, sitter andra på ett överflöd så stort att inte ens de själva kan greppa omfattningen.

Ett tråkigt besked: I dag finns i princip inga breda politiska rörelser som vill förändra det här i grunden. I stället finns förslag som möjligen kan justera detta på marginalen. Det kan göra att klyftan växer något långsammare, eller att fattigdomsbekämpningen blir bättre, men det kommer inte att få ojämlikheten att krympa på allvar. Kanske kan en sån rörelse aldrig få något verkligt momentum om man inte börjar någonstans. Sätter bollen i rullning.

Till exempel med det ofta diskuterade förslaget om en global skatt på finansiella transaktioner. Eller, som Thomas Piketty föreslagit, en global skatt på kapital.  Eller allt det där, kombinerat med den trestegsraket Agneta Berge skriver om, för att komma åt de enorma summor som finns gömda i skatteparadis världen över.

Det skulle vara en bra början, inte sant?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se