Stäng
februari 8, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Sven Melander. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den okända avsändaren bakom Sven Melanders intervjuer

Sven Melander är kul och rätt mysig. Efter att han under 2016 och 2017 fick enormt genomslag med sina Facebookvideos, där han diskuterade bland annat feminism, näthat och mänskliga rättigheter, har han blivit en faktor att förhålla sig till. Både för varumärken, kändisar – och politiska partier.

Så även om det var en överraskning att han blev först av alla att säkra upp intervjuer med samtliga riksdagspartiers partiledare under valåret så finns det en logik bakom deras medverkan. Den som kollar på intervjuerna får följa ganska trevliga och bivis personliga politiska samtal. Det är inget fel på formatet. Men problem finns ändå.

unnamed (2)

Vad som inte berättas är att Sven Melanders intervjuer görs i samarbete med branschorganisationen ”Svenskt Vatten”. Det känner få till. Frågan är om ens partierna informerats om det innan de tackat ja. Svenskt Vattens mål är att göra ”vatten till en valfråga”, vilket märks i intervjuerna där alla partiledare får välja vad de inte klarar sig utan – ”el, wifi eller vatten”.

Sven Melander är också samtalsledare på Svenskt Vattens ”Vattenstämman” i maj i år. Där leder han samtal under rubriken: ”Vatten – en valfråga 2018″.

lankblock-film-svenanna-4

Finns det då något uppenbart förgripligt eller farligt i Svenskt Vattens dolda partnerskap med Melanders partiledarintervjuer. Nej, inte per definition. Men det finns alltid ett problem – så även här – när en finansiär eller samarbetspartner finns med i bakgrunden utan att detta kommuniceras eller berättas. Det handlar om trovärdighet, om tillit mellan avsändare och tittare och om ett publicistiskt ansvar kring transparens. Särskilt viktigt är detta när det handlar om en aktör som försöker påverka det svenska valet.

Svenskt Vatten är aktiva i valrörelsen, den som följer deras twitterkonto ser till exempel att allt som rör Centerpartiet väckt extra entusiasm hos branschorganisationen den senaste tiden.

Frågan är varför Melander och Svenskt Vatten inte bara kan vara öppna och tydliga med att det finns en agenda. Det är bara när den är dold den är ett problem.

Uppdatering: Under torsdagens intervju med statsminister Stefan Löfven (S) berättade Melander i programmets inledning att Svenskt Vatten sponsrar utfrågningarna. Något han inte gjort innan Politisms publicering.

Sök på Politism.se