Stäng
mars 13, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Romer boende i det läger som polisen och kronofogdemyndigheten under torsdagen försöker avhysa från sin boplats i Helenelund, Sollentuna. Foto: Leif R Jansson/ TT

Den konstanta avhysningen en del i systematisk rasism

I dag är polisen i Helenelund i Stockholm för att avhysa romer som tillfälligt bosatt sig i ett provisoriskt läger. De har tidigare avhysts från Flemingsberg. Innan dess avhystes de från Högdalen. Historien går igen. Och romerna känner igen bemötandet från hela Europa.

Varje enskilt beslut grundar sig naturligtvis inte på rasism. Men den konstanta avhysningen, den aldrig upphörande vräkningen från var helst de finns, är ett uttryck för den rasism och den förföljelse som romerna i Europa lever med. Det sker systematiskt, det sker utan avbrott och det är naturligtvis outhärdligt för dem att leva så.

Man välter en hink vatten över dem. Man avhyser dem från tillfälliga boplatser. Man sparkar ut muggen de använder för att tigga pengar. Samtidigt pratas det om tiggeriförbud – som om det skulle hjälpa någon över huvud taget – och samtidigt har vi en migrationsminister som vill kasta ut romerna från Sverige om de inte får jobb. Och bor romer här länge så förs de, deras barn och deras döda släktingar in i stora polisregister. 

Sverige är inget vidare bra på att bemöta människor värdigt och rimligt i det här avseendet. Tvärtom hör vi numera till de där länderna vi brukar skälla på för hur de behandlar romer.

Sök på Politism.se