Stäng
augusti 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
STOCKHOLM 20150709 Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S), under sommarens första regeringsfika i Rosenbad. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den direkt dödliga arbetslinjen

I Sverige har vi settoch ser fortfarande – hur svårt cancerssjuka tvingas ut i arbete trots att de är alldeles för sjuka. Vi vet också att fler och fler i desperation hotat att ta sitt liv på grund av de stenhårda och inhumana regler som tvingar svårt sjuka att arbeta. De som jobbar med sjukförsäkringsfrågor har flera exempel på människor som också genomför självmorden efter avslag från Försäkringskassan.

Så ser Sverige ut efter att alliansen genomfört sin politik, och det är detta som gör att regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) beslutat att sätta stopp för utförsäkringspolitiken genom nya regler från och med årsskiftet. Det är en politik som kommer att rädda liv och hålla ihop människor som annars skulle ha gått sönder. Det är en, rent mänskligt, avgörande reform av sjukförsäkringen, som gör Sverige mer anständigt och humant. När vi för ett år sedan gladdes åt beskedet visste vi inte att alliansen tillsammans Sverigedemokraterna skulle förlänga utförsäkringsplågan med ett extra år.

De borgerliga partierna vill fortsätta slåss för denna vidriga tidsgräns, trots att den inte gjorde människor friskare: sjuktalen vände uppåt strax efter att de nya hårdare reglerna införts. Fredrik Reinfeldt (M) menade att det reder sig ändå – de sjuka kan få hjälp av sina anhöriga i stället för den försäkring de har rätt till. Den uppfattningen tycks fortfarande råda inom alliansen.

Jag hoppas att de, om den svenska utvecklingen inte räcker för att ge dem klarsyn, tittar på Storbritannien. Där visar ny statistik att 80 personer i månaden dör strax efter att de fått beskedet att de är ”fit-to-work” och därmed blivit av med rätten till ersättning, en variant inte olik de svenska utförsäkringarna. Mellan december 2011 och februari 2014 har totalt 2 380 personer dött en kort tid efter att staten sagt att de är friska nog att arbeta.

Visst, vissa av dessa fall har rimligen dött av andra skäl än det som höll dem borta från arbete. Men helt klart är att många människor alltså dör varje månad av tillstånd som det offentliga inte tycker hindrar dem från att jobba.

Det finns en läxa att lära här.

Sök på Politism.se