Stäng
december 12, 2014
Rebecka Hedström, medarbetare
Adam Tensta. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Dela ut döttrar om ni måste för att de ska FATTA”

I somras lanserades FATTA MAN som en naturlig fortsättning på FATTAS uppmärksammade kampanj för samtyckeslagar och förebyggande arbete mot sexualiserat våld, för att män behövs som opinionsbildare i det samtal som förs. Bakom satsningen finns Crossing Boarders, Män för jämställdhet och Femtastic, och Arvsfonden har skjutit in 2 miljoner kronor till projektet.

Som kick-off börjar man med att släppa låten ”Det börjar med mig (FATTA MAN)”, skriven och framförd av Zacke, Adam Tensta, Erik Rapp och Parham. De har de senaste dagarna kört ett medierace och suttit i morgonsoffor och radio för att spela låten  som redan beskrivits som ”hotfull” av en maskerad man på Twitter, och prata om arbetet bakom – och framåt.

Låt mig vara tydlig: jag är för allt som innebär att ansvaret för mäns delaktighet i samtalet kring sexuellt våld hamnar hos män, och jag uppmuntrar alla initiativ till att bryta en destruktiv machokultur, men jag är rädd när jag ska lyssna på låten första gången. För även om jag har förtroende för samtliga som artister kan den här sortens uttalade syften med musik bli så styltiga och pinsamt fel i tilltal. Men nu är det här Parham, och inte fritidsledaren Jocke som vill nå ungdomarna med ”en rapp”.

En annan ofrånkomlig grej i sammanhanget är den känsla man som kvinna och feminist som attackerats i kommentarsfält och på gatan tvingas dras med när ”den goda mannen” drar lans i medierna; min lust att hylla män för vanligt hyfs är mycket låg. Nyckeln till den känslan kan kanske sammanfattas i det Svante Tidholm säger hos Malou om sitt feministiska uppvaknande (som ofc skedde när han blev pappa): det kändes astråkigt att vara med barnen för att ingen såg honom och bekräftade honom i det. Varför måste de bekräftas non stop? Count me out. Samtidigt så är det så oerhört tydligt att maskulinitetsidealen är sjuka och straffar ut både män och kvinnor, och att initiativ som inte är RAW MAN behövs.

Så kör, ta över och driv den här frågan med varandra och åk ut i högstadieskolor och prata med de unga männen, dela ut döttrar om ni måste för att de ska FATTA, och bjud tjejerna på håltimme på spa samtidigt. En massa gubbar måste dö ifrån sina maktpositioner men ungdomen finns det hopp för.

Och låten då? Ganska oansenlig vid en första lyssning, men den sätter sig snabbt, inte minst på grund av Erik Rapps refräng. Verserna berör otrohet, rädsla för intimitet, dåliga förebilder och viljan att välja något bättre.
På lördag den 13 december kl 18-02 hålls en releasefest på Kägelbanan i Stockholm. Artisterna spelar live, det är premiär för en dokumentär om arbetet som föregick låten och det blir två panelsamtal om manlighetens problem och utmaningar, sen är det klubb. Fri entré mellan 18 och 19.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se