Stäng
mars 19, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Revenue. Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatten om vinst i välfärden kan bara sluta på ett sätt

I kväll tittar SVT:s Uppdrag Granskning närmare på Hälsans förskola i Alvsjö i Stockholm. Hälsans förskola är en av alla vinstdrivande förskolor som poppat upp de senaste åren och hör också till dem som aktivt försöker expandera. Och historien känns på många sätt igen från tidigare rapportering om friskolor och vinstjakt. Man har för låg bemanning men tar hela tiden in nya barn. Personalen pressas oerhört hårt eftersom de är så få som tvingas ta ett så stort ansvar. På Hälsans förskola var personalomsättningen mycket hög, just av dessa anledningar. Och en hög personalomsättning gör till råga på allt i sig självt att det blir svårare att lösa problem och arbeta långsiktigt.

Men det räcker förstås inte där. På Hälsans förskola sparade man också in på maten – så till den milda grad att personalen bara kunde servera vatten och knäckebröd till frukost för barnen. En nytillträdd verksamhetschef som försökte bryta utvecklingen och på eget initiativ gick och handlade leksaker och mat till barnen kallades till styrelsen och fick veta att hon gjort ett uselt arbete.

Det här hade naturligtvis varit illa nog oavsett hur det vinstdrivande företagets ekonomi såg ut. Ett system där barnen får lida om marknadsutvecklingen försämras är ett oacceptabelt dåligt system. Men Hälsans förskola gick till råga på allt med vinst, flera år i rad.

Självklart ska man se kvällens Uppdrag Granskning och se det unika i fallet Hälsans förskola. Men man ska för allt i världen inte bortse från att detta är systemet som vi valt att ha för våra barn. Hälsans förskola är bara ännu ett exempel på vad vi redan vet. Och fler exempel kommer att komma, hela tiden. Det är såhär det är tänkt att fungera och ”lösningen” på problemet är enligt den ordning vi har helt enkelt att föräldrar och barn ska göra bättre val. Ansvaret hamnar på mammorna och papporna och ungarna. Det är fel. Och det har de flesta förstått, varför opinionen mot vinstjagande cynism i välfärden är kompakt.

Alliansregeringens själva livsluft är den blinda tilltron till en marknadifierad offentlig sektor och riskkapitalet som motor i välfärden och de kommer aldrig – oavsett vilka marginaljusteringar, kontrollinstanser, långsiktighetskrav eller etiska kommittéer de utlovar – att komma till rätta med de här problemen. Inte en chans.

Tyvärr är lösningen trots det inte så enkel som att rösta bort alliansen, även om det vore en bra början. Om Socialdemokraterna bildar regering efter valet måste de gå betydligt längre och lägga fram mycket skarpare skrivningar för att komma till rätta med systemfelet i den vinstdrivna välfärden.
– Det låter sig inte göras, sa Stefan Löfven i SVT för snart två år sedan på frågan om man kan förbjuda vinster i välfärden. Sedan dess har han successivt skärpt tonen. Och förr eller senare kommer han vara tvungen att gå hela vägen och säga att ”JO för fan! Det låter sig göras, och det ska göras”.

För debatten om vinster i välfärden kan bara sluta på ett sätt. Vi som vill sätta stopp för vinst i välfärden – en överväldigande majoritet av det svenska folket – kommer att få som vi vill.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se